Namn: Lösen:

Dyk nr: 282, Finland, Haveri guldgruva - Uusi Louhintasali


DYKARE :
PARKAMRAT :
Janne Hirvimies  
DATUM :
2014-09-20
MAXDJUP :
34 meter
DYKTID :
59 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
0,3 meter
VISAD :
296 ggr

Så var det dags för Haveri igen. Vi hade fyllt 30 nitrox och hade tänkt en av gångarna på 33-34 meters nivån.

Vi beslutade efter lite överläggning att ta oss till Uusi Louhintasali vilket är det brytrum kanske 30 meter in från gruvgångsöppningen.

Vi gick ner efter stegarna efter alla förberedelser, det var jag och Hirvimies denna lördagsmorgon.

Allt gick fint men efter 25 meter började tjockan tätna ordentligt och den släppte aldrig. Haveri hade slagit till sursidan igen och sikten var under det normala. Jahapp, det blir ett dyk väldigt nära linan det här tänkte jag. Vi satte fart efter linan rätt tight inpå varandra, helt riktigt i och med det otroligt begränsade siktförhållandet. Hade aldrig simmat så långt åt vänster som vi gjorde nu. Nådde dubbelpilarna efter kanske 7-8 minuters simning, sikten var fortfarande dålig men vi dök enligt plan och det gick fint. Häftade av oss syret, Janne satte ut reelen och vi gjorde jumpet in till gruvgången som var lite svår att hitta, det var ändå cirka 5-6 meter in och i denna sikt kändes det långt.

Sedan reelen fastgjord gick vi in i gången och det var en ganska tight gång i början, ungefär som Haveri North. Vi kom fram till en gammal gruvvagn som hade gått på räls. Fortsatte efter linan bortanför vagnen och gången kom fram till brytrummet men sikten var fortfarande lika dålig här inne som ute i det öppna gruvhålet. Vi kikade lite omkring och man såg det gick brant nedåt åt ett håll och de andra hållet såg man inte långt. Janne vände dyket här och jag började simma utåt i sakta mak.

Kom ut genom gången och fram till dubbelpilarna där jag gick till bakpaketet och Janne kom och fixade sina saker, sedan fortsatte vi efter linan emot ingångarna emot Vanha Louhintasali och Haveri North men gjorde sedan uppstigningen där vi brukar normalt gå ner när vi dyket på Haveri North.

Uppstigningen hade vi gjort upp att göra i väldigt tight formation och det höll verkligen hela vägen, inga slödykare denna gång. Tight och nära hela vägen upp till det bröt upp tjockan på 18 meter och där kunde vi slappna av en smula och ligga på bekvämt avstånd.

På 6 meter gick vi på syret och sedan började vi sakta gå emot uppstigningen vilket vi nådde på cirka 5-6 minuter. Janne gick av syret efter 6 minuter, gissade att hans dator var färdig men eftersom jag dyker på BT fullföljde jag decot enligt plan.

Det går verkligen genomföra dyken enligt plan fast sikten är väldigt begränsad. Om man följer de protokoll man lärt sig så fungerar dykningen.

Upp och färdigdykt och nöjdheten uppfyllde oss när vi intog de sedvanliga lihapirakka och pötkylä på St1.
Hoppas på mer Haveri, men ska nog ta och köra ett Kaukkisdyk härnäst.

D12 - EAN29
80cuf - EAN29
7 liter - Syre
12-1
9-3
6-9