Namn: Lösen:

Dyk nr: 478, Cave 2, Chikin Ha, downstream


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2014-11-08
MAXDJUP :
14,3 meter
DYKTID :
97 minuter
VATTENTEMP :
25 grader
SIKT :
25 meter
VISAD :
166 ggr

Ner: 10:33
EAN32 2xAL80, EAN100 1x340
Vikt: Lampa + 1 kg
Medel: 9,9 m.

Johan 1:a, Viktor 2:a, Alexi 3:a

Både Johan och jag vaknade lite tidigare och hade både hunnit med både varsin dusch och stora delar av frukostförberedelserna innan klockan ringde. Idag visade det sig vara Alexis tur att vara trött så han låg kvar och drog sig ett litet tag. Eftersom vi var tidiga hade vi hunnit ovanligt långt när Chris anlände med bilen strax före åtta. Idag skulle vi bara ha med en stageflaska då vi skulle börja med ett surveydyk som skulle ske utan stageflaska.

Framme vid dykplatsen gjorde vi i ordning vår stageflaska och vår dekoflaska och gick sedan ner för trapporna till vattnet för den sedvanliga dykplatsgenomgången. När flaskorna var på plats i vattnet spände Chris upp en lina på land och vi fick öva på att ta mätpunkter med djup, vinklar, avstånd och observationer. När övningarna var klar vad det dags att hoppa i vattnet och dyka.

Johan satte reelen och vi simmade längs med vänsterkanten innan Alexi till slut hittade linan. Jag började ta mätningar och räknade knutar på linan vi lade ut. När reelen var inknuten i mainline fortsatte jag att ta mätpunkter. Den här gången genom haloklin. Mina ögon börjar bli gamla så det visade sig vara direkt svårt att se kompass och anteckningar utan hjälp av teamkamraternas ljus. Efter ett tag dök Chris upp och signalerade att det var Johan tur att mäta. Alexi hoppade då längst fram i teamet. Johan gjorde sina mätningar och sedan var det Alexis tur. I samma veva som det var dags att vända på gas var linan skarvad och den nya linan saknade knutar vilket gjorde sista mätningen något förvirrad.

På vägen tillbaka slog Chris på sin lampa och signalerade att vi skulle stanna. Han höll upp sina wet notes med texten ”Find my backup light”. Vi började med ett att söka en liten bit längs med linan innan vi bestämde oss för att detta är ett lost diver scenario. Jag satte fast en pil på linan och vi förhandlade sedan fram hur mycket gas som kunde användas för söket. Eftersom som jag låg sist på vägen ut fick jag nöjet att simma först och leda sökningen. Vi både lyste med våra lampor och täckte för dem för att leta efter ljuskällor. När vi kommit runt hörnet och täckte för våra lampor kunde jag se en gul fläck långt borta till vänster. Jag försökte signalera detta till de andra och simmade sedan längs med linan tills vi hade skenet rakt till vänster om oss. Återigen var det dags för en pil på linan och jag använde sedan min safety spool för att dra en lina till lampan och plocka upp den. Chris bjöd på en teaterföreställning för att visa hur glad han var över att få tillbaka sin lampa.

Vi städade upp efter oss och fortsatte ut. Efter en kort stund viftade Chris återigen med sina masker och det var dags för blind exit. Den här gången var det min tur att vara längst bak och ”köra tåget”. Övningen gick riktigt bra förutom viss förvirring om vilken reel som skulle väljas när vi väl var framme. Vi avslutade som vanligt dyket med 5 minuter på syrgas.