Namn: Lösen:

Dyk nr: 487, M/S Trassel, Rindö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2014-12-29
MAXDJUP :
9 meter
DYKTID :
41 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
465 ggr

Dags för lite plums igen! Idag var det bara MR och jag från SWE och vi hade bestämt att testa Trassel. Det var länge sedan. Tiden var satt till 09:30 så jag lämnade bingen vid kvart i sju för lite frulle och vraksänkning innan det var dags att starta upp maskinen och åka iväg. Planen var att glida iväg prick 08:30 för att hinna med färjan i Vaxholm 09:20.

Ramlade ner i köket och kikade ut. Kyldimma minsann, tempen låg på -18 grader! Hmmm, hur skulle maskinen uppträda idag då?

Käkade och sänkte vrak och sedan påklädning i understället (så jag slapp byta om ute) och sedan till garaget. I med kalken och starta upp maskinen. Den här gången kalibrerade jag, som ärade herr CM sagt, samtidigt som maskinen kalibrerade de interna syrecellerna. Fick värden som var ganska lika faktiskt, möjligen något högre på Petrelen än på pingisracketen. Det vara bara att lyfta maskinen i bilen och dansa iväg.

Lite halt ute på våra väger, men eftersom Waze visade att jag skulle komma fram 09:25 så var det bara att stå på så gott det gick med hänsyn till alla slöputtar på vägarna.Stannade till på McD för den obligatoriska apelsinjuicen och sedan "pelle på".

Trodde länge att jag skulle missa färjan, men jag kom på precis som sista bil innan bommarna gick ner. Strålade vacker morgon, kallt men oerhört vackert. Kom fram 09:40 och där var redan MR, Daniel och en kvinna jag inte träffat förut. Ur bilen, hälsa, presentera sig och snacka lite goja medan vi gjorde oss i ordning. Tempen var nu uppe i ca -12 och allt såg bra ut. Det låg vacker sjörök över vattnet och solen glänste fint över fjärden. Lite isflak här och var och tunt istäcke inne i viken. Men vid igångsplatsen och över vraket var det isfritt.

Precis när vi var iordninggjorda så strular MR:s utrustning lite. Inflatorn hade frusit och mannen, myten hade lämnat paketet i bilen sedan sist. Han belönades med en rejäl iskocka i nedre delen så att han inte kunde tömma ur luft nertill heller... Men med lite mekande fick vi igång grejorna och resten skulle smälta väl i vattnet.

Daniel med sällskap var i först och sedan MR. Jag inväntade klartecken från MR som var lite tveksam vid ytan först, men sedan lossnade det och jag kunde plumsa i jag med. Inte så mycket snack utan ner och iväg mot vraket...

Det är ju ingen långsimning direkt och vi var snart framme vid henne. Avvägningen kändes OK och vi tog en sväng runt henne utefter botten, jag först med MR i släptåg. Såg inte så mycket av de andra två under dyket. Petrelen visar bra värden och allt flyter på fint. Känner i och för sig att det läcker in lite vatten i högerhandsken igen men det forsar inte i alla fall och något långdyk skulle det ju inte bli. Sikten varierade en del, på styrbordssidan tyckte jag den var helt OK men det försämrades utefter babordssidan, kanske 2-3 meter i genomsnitt.

Framme vid fören glider vi upp mot relingen och jag tycker jag får till glidet och den sakta uppfärden ganska bra - känns bättre och bättre att dyka RB måste jag säga. Måste i och för sig "parera/kompensera" syrepuffarna med tömning genom näsan men det känns mer och mer naturligt att dyka så.

Vi glider över relingen och MR filmar lite här och var. En sväng tvärs akterut och sedan utefter relingen förut. Sedan akterut igen och en sväng ner i lastrummet. Kikade in in i utrymmet akteröver och minsann där sitter ju vår hälsning till MH kvar :-D...

Sedan upp igen och runt styrhytten en sväng innan det börjar bli ganska kallt och högernäven. Så jag tecknar åt MR och vi beger oss tillbaka i lugn takt. Stannar till på 5 meter (det går ju riktigt bra det här) medan MR skjuter korv (eller nja - ungefär). Sedan är vi klara och tummar dyket båda två. Sakta, sakta uppåt och så bryter vi ytan efter 41 minuter. De andra två håller precis på att kliva upp för den isprydda stegen. MR och jag ligger i vattnet en stund medan de besegrar stegen och sedan är det vår tur.

In med maskinen i bilen så att det inte fryser runt syrecellerna (tack för tipset Daniel) och sedan resten av ihopplocket. MR och jag firar lite (!) och sedan är det dags att bege sig hemåt igen.

I övermorgon ska årets sista dyk göras - sen kör vi på igen på det nya året!

Tack så väldans mycket för idag MR - alltid lika mysigt att dyka med dig!


Vikt: 7,2 kg
SP: 0,7-1,3
ppO2: 0,93
CNS: 15% TOT: 15%
OTU: 43 TOT: 43