Namn: Lösen:

Dyk nr: 489, Lillsved, Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2015-01-11
MAXDJUP :
15 meter
DYKTID :
72 minuter
VATTENTEMP :
3 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
462 ggr

Äntligen årspremiär!!! Efter sju sorger och åtta bedrövelser var det nu dags! Nåja sju - tre i alla fall, missade dyk på grund av maskinfel (mitt fel) och magsjuka...

Idag skulle vi göra ett sista (?) försök att hitta PBs tappade GoPro vid Lillsved. Det blev nästan hela SWE idag, kan inte minnas när vi var så många på samma plats och på samma tid! På plats 10:00 var MN, MR, MH, CM, PB och jag - bara DP saknades. Annars skulle vi varit fulltaliga för första gången på flera år!!!

Vädret var, ja det var snöoväder och ganska hård blåst med cirka en minusgrad på plats. Vinden låg såklart på rakt utifrån så det gick inte att komma i lä någonstans - men det var inte så farligt när man väl fått på sig torrisen. MH agerade mest som en jycke, gick och skvätte överallt och var glad i hågen med sin nya p-ventil... Mäkta stolt över att skvätta överallt var han.

Vi försökte komma fram till en plan och det gick väl sisådär men till slut enades vi kring något som verkade likna något slags plan. Med bestämd utgångsplats och bestämd lindragare och sedan det lite lösa med vem som skulle ligga bredvid vem och så vidare. Planen var i alla fall att lägga oss i bredd för att på så vis lite systematiskt söka av det avsnitt av Lillsved som ännu inte avsökts av diverse dykgäng den senaste tiden.

Förandning och sedan plums i. Allt gick enligt planen fram till Harms lina och sedan blev det en väntan innan den utsedde lindragaren var på plats och tog upp reelen. Sedan påbörjades avsökningen. Vet inte riktigt var de andra låg men jag låg nog näst längst ut med MN ytterst. Ibland verkade det som att MR slank emellan oss men det verkade vara lite hipp som happ...

Vi simmade en bra bit utefter botten och sökte systematiskt av den. MN hade jag koll på hela tiden och ganska länge även den jag hade till vänster om mig. Tror det var CM. Men rätt var det var så var det ingen där. MN verkade inte bry sig nämnvärt så jag fortsatte med honom länge till. Men efter en stund så signalerade jag till honom och vi samlade upp oss och gestikulerade lite till varandra. Vi var medvetna om att vi låg lite djupt i förhållande till planen så vi vek av åt vänster (typ mot stranden) och simmade på utan att träffa på de andra. Och ingen GoPro heller för den delen...

Efter ett tag blev det grundare och vi smög upp till ytan. Jepp, vi kom upp vid skäret på bortsidan från stranden sett. Tjena vad långt ut och mot höger vi kommit!!! Vi samlade upp oss på skäret och bestämde att gå ner på rätt sida om skäret och gå efter botten mot stranden - hellre det än att ytsimma i de här vågorna och så kunde vi ju passa på att söka av det området med.

Så vi gled ner igen och tog oss mot stranden (tror jag). När vi var nere på 15 meter och jag tyckte att det bara blev djupare och djupare och utan att vara det minsta säker på var vi var så blev jag lite nervös. Diluenten närmade sig 10% också och då jag inte vet hur maskinen beter sig (annat än i teorin) när den är slut så bad jag MN gå upp och kolla var vi var. Jag väntade kvar nere på 15 meter medan han gick upp och kollade...

Tiden gick men ingen MN... Jag bestämde mig till slut för att gå upp själv och det var ingen hit direkt. Gick bra och kontrollerat till 6 meter men sedan gick det nog lite fort - inte tokfort, men lite okontrollerat. Jag gillar verkligen inte att gå upp i fritt vatten där sikten inte är mer än två meter... Måste öva på det!

Upp kom jag bortanför bryggan ovanför Harmlinans utgångsställe!!! På tog för mycket åt vänster - helt galet... Kikade runt och såg någon av de andra på stranden och efter en stund MN som gått upp igen men låg ungefär mitt mellan skäret och stranden (han hade förstås gått ner igen men inte hittat mig - en klassiker).

Jag tog det säkra före det osäkra och ytsimmade bort mot stranden, kämpigt i motvind och "motvågs". Ungefär när jag kommer fram till lilla udden kommer CM och MR upp där. Den rackarns McGyver har GoPron i handen! Lysande Sickan!!! Det ska vara han som hittar!!!

Kravlade oss upp på stranden (där MH väntat sedan länge då han missbedömt mängden O2 i flaskan). PB glad som jag vet inte vad och han slängde sig t o m i vattnet tjoandes. Ska vi behöva leta efter honom nu också???

Alla var redo och klara för dagen och vi plockade ihop under muntert samspråk. Sedan var det dags att bege sig hemåt igen!

Planen höll (tack vare CM) - search & recovery lyckades och dagen hade fyllt sitt syfte. Jäkla trevligt helt enkelt!!! Tak så mycket för idag allihopa!


Vikt: 7,2 kg
SP: 0,7-1,3
ppO2: 1,00
CNS: 24% TOT: 24%
OTU: 68 TOT: 68