Namn: Lösen:

Dyk nr: 491, Breviks brygga, Tyresö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2015-02-08
MAXDJUP :
15 meter
DYKTID :
37 minuter
VATTENTEMP :
3 grader
SIKT :
6 meter
VISAD :
305 ggr

SWE-dyk med (enligt planen) MH, CM, MR och kanske PB. PB bangade kvällen före men vi andra fyra verkade vara på så det var bara att lägga sig och vänta på att det skulle bli morgon...

Klev upp vid kvart i sju och ramlade ner till köket för att käka lite frukost. Det blåste massor ute, mest byar, men nordan så dagens dykplats skulle nog vara OK ändå. Vi hade planerat Breviks brygga och tiden var satt till 10:00.

Nu skulle det äntligen bli premiär för setupen med inverterade flaskor. Förra helgens försök slutade ju med en läckande diluent solenoid (igen), vilket jag inte upptäckte förrän det var dagas att förandas ute på dykplatsen. Hade fått tillbaka modulen i veckan från Poseidon efter att den varit nere två gånger för samma fel, men jag hade kvar RH's modul för säkerhets skull...

Efter lite vraksänkning tog jag mig till garaget och förberedde maskinen (i med kalken och starta upp maskinen). Allt gick fint och den här gången körde jag hela förandningen redan innan jag åkte för att se att det höll. Det gjorde det, så allt var OK. Lite dåligt med O2 (ca 40%) men det skulle nog räcka.

Åkte iväg ca 08:50 och hann inte komma mer än till Märsta då det piper till i ajfånen. MH kvar hemma med "tömningsproblem" (eller snarare tömning hela tiden). Då var vi nere i tre personer då... Både CM och MR kvitterade att de var på väg och jag gjorde detsamma och körde vidare.

Anlände till dykplatsen ca 09:50 och de andra två var redan på plats. Strålande solsken och inte så blåsigt där vi gjorde i ordning oss - riktigt skönt. Verkligen gnistrande väder, -2 grader och massor av gäss på sjön!

Hälsade glatt på dem båda. MR lät banne mig inte frisk, men han sa att det var ganska OK men fasansfullt hes var han. CM hade med sig sitt "G-box-bygge" och det var imponerande snyggt! Han är minsann en riktig McGyver. Har bara kåpan kvar som han ska vakumpressa - men först är han tvungen att bygga en vakumbänk!!!

Vi plockade ihop grejorna och bytte om. Sedan var det dags att köra en förandningssekvens igen och det gick minsann som smort. Vi kom överens om att planen mest var att fluffa runt och mysa lite, kanske lite övningar, kanske inte. Jag hoppades att jag inte skulle drabbas av läckage någonstans (vare sig maskinen eller handleden).

Plums och sedan ner - försökte känna av den annorlunda balansen och ja, kanske något mindre framtung. Vi gled ner till motorbåten och kikade runt lite där. Fast det var ganska kämpigt idag - tyckte inte att jag fick ordning på avvägningen och jag (som CM var ganska säker på efteråt) kompenserade nog alldeles för mycket. Enligt CM var det som att dyka med en kompis med öppet system emellanåt.

Efter en stund signalerade MR att han avbryter så CM och jag fortsätter själva. Jag antog att det var på grund av förkylningen...

Slit och släp, mest slit faktiskt, men jag kämpade på. Men efter drygt 30 minuter varnade maskinen för lågt tryck i O2 och jag tecknade till CM att det var dags att vända om. Gjorde ganska OK stopp på både 6 och 3 meter och sedan gled vi upp. Något för långt söderut, men ganska OK. Bröt ytan efter 37 minuter.

Vi kämpade oss upp för bergknallen med linans hjälp - det var rejält halt idag - och sedan stämde vi av att allt var OK. MR hade haft handskläckage och det var därför han avbrutit. CM visade lite filmsnuttar där man ser mina bubblor (måste fortsätta träna) men också att jag ligger rätt i vattnet. CM är övertygad om att jag kompenserar för mycket och att det "sitter i huvudet". Jag lutar åt att hålla med honom.

Slutet gott, allting gott (nåja) och förhoppningsvis lite dykning nästa helg också. De båda närvarande herrarna hade annat planerat men B-MH kanske är kry till dess och kan...

Tack så hjärtligt för idag kompisar!


Vikt: 5,2 kg
SP: 0,7-1,3
ppO2: 1,05
CNS: 12% TOT: 12%
OTU: 35 TOT: 35