Namn: Lösen:

Dyk nr: 738, Säbyholmsviken m/s Lommen


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2015-07-25
MAXDJUP :
5,9 meter
DYKTID :
85 minuter
VATTENTEMP :
18 grader
SIKT :
1,5 meter
VISAD :
375 ggr

Det här var ju ett av de få kända vrak (nåja, i dykkretsar) i Stockholmsområdet som jag inte dykt på så det tänkte vi ändra på. Jag ock Kai packade dykmobilen och gav oss iväg och väl på plats var det inte helt enkelt att hitta något ställe att parkera på men till slut hittade vi en parkeringsficka där vi kunde promenera ner till stranden.

Vi bytte om och hoppade i vattnet, skotrade ut till de två vänstra sjömärkena där vraket enligt uppgift skulle ligga, men IKKE!
Vi spenderade närmare en timme med att cirkelsöka runt de två bojarna men inget. I ett sista försök tog vi riktning mot den tredje bojen rakt söder ut, drog ut en spole mellan oss med ca 40 meter lina som vi spände upp mellan oss och simmade sen iväg.

Efter någon minut så dök det upp en grov tross på botten, det såg lovande ut! Jag följde det, kanske 10 meter innan det så småningom började gå uppåt. Jag förstod nu att det måste vara vraket. Rycker tre ryck i linan, fäster den i trossen och simmar och möte upp Kai som uppfattat mina signaler. Vi följer tillsammans trossen uppåt och så småningom dyker mycket riktigt ett fartygsskrov upp, vi hittade det!

Fartyget i sig var större än förväntat och förvånansvärt hel för att ligga så grunt. Vi kom fram i aktern, simmade över däck. Mycket detaljer och prylar kvar. Jeepdunk, Kikade, stegar mm.
Simmade genom bygget och liksom på många vrak i Mälaren låg där inne en läbbig äcklig ormliknande fisk och glodde, blää...

Gjorde ett par varv runt och i fartyget. På styrbord sida ligger skorstenen och en enorm fönsterruta.

2x130cf Luft