Namn: Lösen:

Dyk nr: 321, Norge, Plura, IANTD Technical Cave Diver


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2015-07-25
MAXDJUP :
32,6 meter
DYKTID :
70 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
40 meter
VISAD :
388 ggr


Dags för mitt så kallade uppdyk.

Ett längre dyk skulle genomföras, mycket längre än de jag gjort under hela kursen och med flera navigationsval, genomfört jump och sedan gå upp till ytan i luftkammaren som låg 450 meter in i Pluragrottan.

Där fick jag det berömda handslaget för genomförd och klarad kurs men jag var så totalt fokuserad på själva dyket att det var svårt att ta till sig någon större entusiasm eftersom 35 minuter av konstant simmande och uppsamlande av en hel massa grejer som framför mig.

David tog täten tillbaka och hade ett helt annat, mycket skönare simtempo än det tempo jag hade in i grottan :-) Det anade jag redan före dyket men efter alla händelser under kursen och framför morgonens dyk kände jag mig ganska avtrubbad och stukad i självförtroendet så fokusering på att genomföra dyket var total och kände nästan som jag levde i en bubbla timmarna före.

På vägen in efter 225 meter gjorde vi T-Right i korsningen där jag fick självklart göra navigationsinitiativet och lägga dit en kaka där höger blir den djupa routen till luftkammaren så slogs hela grottans mäktighet upp för mina ögon.

Sträckan emellan 225 meter och 400 meter är helt magnifik och storslagen! Man får tankar som att hur i hela världen har det blir så stort här inne. I det enorma utrymmet känner mig sig ganska liten men med sin lampa kan ”beröra” vägg till vägg och imponeras av detta otroliga grottsystem. Det är verkligen storslaget och jag har säkert bara sett en fraktion av hela grottan.

Vägen tillbaka flöt på ganska lugnt och jag tog god tid på mig att veva in jumpreelen som låg från Cavernlinan till Mainline och sedan min egen reel som låg från Cavernlinans primary upp till ytan. Vi hade förutbestämt ett deco på 5 minuter och 10 minuter som backup.

Under decot plockade vi upp syret och Sami räckte fram näven ännu en gång och äntligen kunde jag njuta av segerns sötma med genomförd kurs. Är så tacksam att jag kom igenom en sådan krävande kurs som denna.

För Er som kanske läser loggen och funderar själva på gå en rejäl Cave/Mine-diver kurs så kan jag varmt rekommendera www.Sampodive.fi och Sami Paakkarinen. Det är ingen snäll och lättsam instruktör i frågan om färdighets- och prestationskrav men du kommer garanterat få en upplevelse som slår dina förväntningar. Instruktören undervisar på engelska och kör kurser på många ställen i båda Sverige, Finland och Norge.

Nu är körkortet grejjat, nu är det bara lära sig köra.
D18 - EAN32
12 liter alu - EAN32
7 liter - Syre