Namn: Lösen:

Dyk nr: 322, Finland, Haveri guldgruva - North


DYKARE :
PARKAMRAT :
Hirvimies och Hööki  
DATUM :
2015-08-15
MAXDJUP :
35 meter
DYKTID :
68 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
2 meter
VISAD :
372 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Lördagsmorgon och skinande sol gav ett underbart dykväder i Haveri som vi hoppades skulle visa sig från sin bästa sida vad gäller sikten i North-gången på 35 meters nivån.

Redan vid 9.00 sammanstrålande jag med de nycertade GUE Tech ettorna! Strålande humör på alla gjorde förberedelser till en fröjd och snack över sommarens kurser. Jag fick berätta om min Cave kurs i Plura och killarna berättade om sin Tech 1-kurs i Kroatien.

Själva dyket var planerat med finmix och syre för 35 meters dykning, riktigt DIR-igt må man säga!

Vi skulle gå efter north mainline och jumpa till orten som går emot sprängämneslagret och göra u-svängen och vända tillbaka där linan slutade, som skulle vara alldeles intill mainline.

Vi simmade över brottet med stage och syre och gjorde oss klara och påbörjade dyket rätt ner på north-ingången. Janne som etta, jag tvåa och Hööki sist.

Vi häftade av oss syret på 6 meter och gjorde sedan nedstigning ner till ingången. Janne gjorde jump från 35 meters linan in till north main och vi såg ganska snart att sikten inte var den bästa. Men man kunde dyka helt ok i dessa förhållanden. Nedre halvan av orten var helt ok men i övre halvan låg ett liksom moln av siltpartiklar som man kunde se igenom men utgjorde en tätande dimma och de skulle visa sig senare vad som hände när bubblorna gjorde sitt med de sk molnet.

Vi simmade fram igenom orten och allt kändes fridfullt och hela dyket flöt på i lugnt och sansat tempo med lugna modifierade frogkicks, som är helt nödvändigt i Haveris gamla gruvgångar där silten finns i hela brottet och i alla orter.

På vägen in gick Janne och Hööki över på bakgasen emedan jag stannade på min bakgas under hela dyket då jag hade större flaskor.

Väl framme vid dubbelpilarna i de vi trodde var jumpet in till sprängämneslagret gjorde Janne jumpet smärtfritt och på något sätt kan alla godkänna cookien innan färden fortsatte. Det var riktigt trångt i denna ort där vi passerade en smal restriktion som utgjordes av någon slags port med rejäla träbalkar och tätt efter visade Janne att han ville vända dyket.

Jag vände mig och visade turnaround sign till Hööki som befann sig mitt i porten vilket gjorde de omöjligt för honom att vända utan han fick backa ut på mainline igen :) Därefter tog vi riktning mot North-schaktet.

Sikten blev först lite bättre och sedan ju längre emot schaktet vi kom blev sikten sämre och sämre. Några tiotal meter innan schaktet vände Hööki dyket och färden tillbaka började och nu skulle vi få känna på vad bubblorna hade gjort med molnet som låg i övre delen av tunneln.

Sikten var stundtals nästan obefintlig, dock långt ifrån zero vis! Man kunde se linan och den höll man sig tätt intill.
Vissa stycken var dock trevliga och sikten helt fine och man kunde njuta av de intressanta detaljerna som man även kom ihåg då sinnena var funktionella, vilket trimixen såg till.

Just innan vaakaluola så upptäckte jag att min stage hade fått en lite entangle på linan, jag försökte först försiktigt ta loss den men såg inte riktigt hur den satt åt. Jag tänkte först börja mecka själv men visste att sikten skulle försvinna på någon sekund om man rörde sig för mycket. Jag väntade några ögonblick på att Janne hann ikapp mig och kunde hjälpa till. Jag gjorde sakta attention-signaler och försökte peka på linan och det tog några ögonblick och sedan förstod han vad det var jag ville.
Fri som en fågel fortsatte jag simma ut och efter kröken så väntade Hööki och frågade okej av mig, undrade förstås varför vi hade dröjt.

Väl ute på 35 meterslinan samlade vi ihop prylarna, Janne virade snabbt ihop alla sina prylar och GUE-dykarna började sin ascending-ritual vilket jag försökte haka på bäst jag kunde.

Snabbt som attan upp till 24 meter där vi saktade ner lite upp till 18 meter och första decostoppet. Allt flöt på bra och väl uppe på 6 meter satte vi på oss syret och gjorde gasbytet. Låg i cirka en minut innan vi sakta sakta simmade tillbaka utefter 6 meters linan vänstervarv i brottet. När vi var vi trappan hade vi 7 minuter kvar vilket flöt på bra.

Dyket avslutades på lokala SEO-macken och genomgång av dyket. Alla var nöjda och glada. Ett kanondyk som satt fint och bra. Tryggt och safe att dyka med Janne och Hööki.

D18 - Tx 30/15
LyxStage - Tx 30/30
7 liter - Syre

Uppstigning:
18 - 2
15 - 2
12 - 2
9 - 2
6 - 13