Namn: Lösen:

Dyk nr: 519, Käppalavraket, Lidingö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2015-08-22
MAXDJUP :
23 meter
DYKTID :
52 minuter
VATTENTEMP :
9 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
326 ggr

SWE-dyk idag denna lördag! För de flesta andra började det likna avrostningsdyk (ja, de dyker ju inte så mycket...) så det var vad jag hade kallat evenemanget i vår lilla grupp! Men vi skulle i alla fall bli tre dykare idag för MR och MN hakade på - båda nyligen hemkomna från Spanien.

Platsen var bestämd till Käppalavraket och tiden till 09:30. Så det var bara att lämna bingen vid sju för att hinna med frulle och allt därefter som ju måste ske innan man kan glida iväg.

Med det vackra vädret de tre senaste veckorna räknade jag med finväder och det skulle det minsann bli, men när jag drog upp rullgardinen så såg jag inte långt. Morgondiset gjorde att sikten inte var med än 20-30 meter. Haha tänkte jag, ett dyk där sikten under ytan kanske t o m blir bättre än ovan ytan!!!

Gled iväg i tid och anlände till dykplatsen cirka 10 minuter före utsatt tid och där var redan grabbarna på plats! Goddag, goddag och glada miner!'

Platsen där vi går i är ju i det trånga sundet (kanske ca 60-70 meter tvärs över) de STORA Finlandsfärjorna går förbi. Det gör ju att man inte vill "poppa" mitt i farleden. Idag var dock diset (eller tjockan skulle jag nog säga) så mistlurarna ljöd rejält. Två stora färjor passerade precis utanför men man såg dem inte. Ett kort ögonblick kunde man se en väldigt svag skugga när de tornade upp sig precis utanför. Lite ovanligt att se dem så, låter gör de ju så det räcker och vågor genererar de - men se dem var en helt annan historia idag!

Nåja, vi plockade ihop oss och med tiden klarnade det sakta så när vi var redo att hoppa i så syntes andra sidan klart och tydligt.

Planen idag var (inte så udda) att gå ner snabbt till vraket och kika runt där. MN hade inte mer än 100BAR i sitt dubbelpaket och dessutom nyservade reggar så han meddelade att om det skulle vara så att han ville göra ett kort dyk så skulle han meddela oss där nere. OK, men vi insisterade på att vi i sådana fall skulle eskortera honom till linan innan han fick klara sig själv.

Min plan var dessutom att göra en bailout-övning efter vrakbesöket - känner att jag vill göra det lite då och då för att vara säker på att jag har koll den dagen det behövs "på riktigt". Utöver det var det "nya" att jag monterat viktfickor på stället för de gånger (som idag) när jag dyker med alu-flaskor. Vikterna hamnar litge längre ner än när jag dök med dem förut - innan jag skaffade stålflarrorna. Hade mekat runt lite med slangarna också, anslutit två manometrar (en för O2 och en för diluenten) samt ordnat alla slangar med kabelstrumpor - börjar bli prydligt nu! :-)

Uppstart av maskin, förandning och sedan i vattnet. Noterade att andra steget pyste lite, lite i öppet läge - men det var så lite så jag brydde mig inte om det (Poseidon standard?).

Ner på linan och vänta in MN som inte riktigt kom ner där vi andra två gjorde det. OK-tecken och sedan ner efter linan.

Kom ner till vraket först (jag skulle ju inte leda - hur blev det så här ;-)?) - och väntade in de andra två som var strax bakom. Gjorde OK-tecken men fick nej tillbaka så jag vände mig om. MN:s lampa hade inget ljus så han var tvungen att växla till backupen. Men när det var klart så kikade vi runt lite grann både här och var.

Efter en stund signalerade MN att han vänder om och då passade MR och jag på att göra detsamma. Lugn och fin uppstigning till platån på ca 10 meter. Där vinkar MN hej då och fortsätter uppåt. MR och jag hade ju lite övningar att göras så vi stannade kvar. MR skulle skjuta korv och jag göra bailout-övning.

Jag fick bli först. Kort koncentration och sedan var det dags. Först inandning, växla över till öppet och stabilisera. Därefter dra fram andrasteget från slingflaskan och lägga den runt huvudet. Vrida på kranen på slingflaskan. Djupt andetag, ut med BOV:en och byta till andrasteget. Stabilisering. Det gick ju ganska bra det här. Sedan det omvända; djupt andetag, släppa andrasteget och in med BOVen i munnen. Stabilisera. Sedan tömma lungorna och växla om till slutet igen. Avslutningsvis ordna slangen och andrasteget på slingflaskan. Check. Ganska nöjd med övningen men nog diffade mitt djup med ca 1 meter under övningen - det går att slipa på helt klart!

MR sköt sin korv och det gick fint! Han skulle senare stöna lite över det då han ansåg att han diffade med knappa metern, men jag tyckte det såg bra ut.

Sedan övade vi på att ligga helt stilla i några minuter. Det var rätt skönt - blick stilla och bara andas (nåja, 30 cm hit eller dit men det räknas väl inte). Men vi tröttnade på det efter kanske 5 minuter och bestämde oss för att gå upp till 5 meter. Repetition där - avvägning och hänga några minuter och sedan sista färden uppåt i långsam takt. Bröt ytan efter 52 minuter.

Välkomnades av välbyggd (!) MN i kallingarna och strålande solsken. Kämpade uppför backen och plockade sedan ihop.

Riktigt trevligt idag med! Tack så mycket för idag kamrater!!!

Vikt: 4 kg
SP: 0,65-1,3
ppO2: 1,2
CNS: 22% TOT: 22%
OTU: 59 TOT: 59