Namn: Lösen:

Dyk nr: 324, Finland, Haveri guldgruva - Isokivi


DYKARE :
PARKAMRAT :
Hirvimies  
DATUM :
2015-09-05
MAXDJUP :
65,3 meter
DYKTID :
79 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
357 ggr

Idag hade skulle vi dyka på ett för mig nytt ställe i Haveri, nämligen i Isokiven luola (typ stora stenes grottagång).
Ingången till grottan är så stor att man knappt mäer man är under tak.

Vi hade planerat dyket under veckan och försökte få med Hööki men han håller på renovera sin nya lägenhet i Tampere city. Dagen till ära hade Janne helt blänkande nya blåa Halcyon(Scubapro)-reggar. Jag hade faktiskt ett helt nytt HH-superunderställ av 50% marinull. Ska tydligen vara tokbra sa säljaren på Skogma som jag köpte det av i veckan när jag var i Hammerdal. Före dyket hade vi självklart finmix av sällan skådad komposition och två dekogaser.

Efter gasanalys, exaktare dykplanering och genomgång var vi på väg över gruvbrottet för att försöka droppa ner så när ingången som möjligt för att inte ödsla för mycket tid, dock skulle detta visa sig vara lite dumt.
Vi kom ner på en lina som låg på 40 meter och var riktigt dåligt lagd, jag undrade om det verkligen var denna dom brukade använda.

Vi gjorde fast reelen och hängde upp decogasen på linan och försökte komma på vägen ner till öppningen. Det visade sig dock vara lite skumt lagt och ledde ingenvart åt ett håll så vi plockade upp flaskorna igen, tog upp reelen och följde brottet inåt och träffade på den lina som det var meningen. Vi hade gjort av med dyrbara minuter av den korta bottentiden men vi fortsatte dyket som planerat.

När vi kom fram till isokivi förstod jag varför den kallades stora stenen, den var HUGE!
Linan in i grottan gick liksom nedanför och runt den stora stenen och brant nedåt emot 60 meter.
Sikten här nere var också bättre än jag någonsin sett i Haveri, förutom hur north schaktet var den gången Danne var med.

Vi kom sedan ner emot slutet av grottgången vilken egentligen var ganska kort. Alldeles paralellt med isokivilinan gick en annan lina som Janne hade förklarat före dyket. Den linan ska gå upp till Gamla brytrummet (Vanha louhintasaali) och det borde var möjligt göra en fet travers från 35 meters nivå och ner hit på 65 meter och upp efter stegarna, dock är detta något för framtiden.
För att ändå förbereda en sådant dyk la jag självklart dit en cookie på isokivilinan :-)

Här vände vi dyket och vi hade ändå nått den sträcka som planerat även om det gick några onödiga minuter på 40 meter, det var också marginal på tiden och jag hade heller inte nått vändtryck.

Simningen tillbaka gick bra, uppsamlingen av decogaserna och reelen också fint. Vi gjorde uppstigningen från 50 meter till cirka 30 i fritt vatten. Sikten var rätt kass sedan upp till c:a 22-23 meter.
Janne hade reelen och jag körde decot. Uppe på 6 meter satte vi på oss syret och gjorde gasbytet. Mina scubapro andrasteg uppförde sig lite skumt, jag fick liksom kämpa för att gå reggen att ge gas, skumt tänkte jag men jag hade ju en hel massa ean50 kvar och vi hade en extra syreflaska vid stegen. Men reggen uppförde sig och resten av 6 meters stoppet löpte på bra.

D18 Tx 18/43
11 liter EAN50
7 liter Syre

Uppstigning
38 20 sek "GUE"-uppsamling
27 1
24 1
21 3
18 3
15 3
12 3
9 3
6 17