Namn: Lösen:

Dyk nr: 550, Harm, Lillsved Värmdö


DYKARE :
PARKAMRAT :
Marcus Reyier, Magnus Hammervald, Conny Mård, Alexander Ljungqvist  
DATUM :
2015-12-27
MAXDJUP :
18,5 meter
DYKTID :
65 minuter
VATTENTEMP :
1 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
453 ggr

RB-fest var det kallat till idag! Jag hade jagat liv i de andra "sällandykarna" och nu svarade MH med att bjuda in till RB-fest och ytterligare RB-dykare! Vi skulle bli sex RB-dykare och en OC-dykare (MH, CM, AL, RG och en till - som tur var kom även sodadykaren MR med också). Så ovanligt många dykare idag minsann!

Platsen satt till Harm och tiden till 10:00.

Rasslade in redan vi fem över halv och MR var tvåa ca tio minuter efter mig. Strax därefter MH och CM i pentan och allra sist kom AL - yngst är väl morrontrött kan man tänka...

Vädret var kallt men vindstilla. -13 hemma i Gurresta men nog bara ca -7-8 på plats i Lillsved. Klart på morgonen men molnen drar sakta in. Bara lite is längst in i viken...

Kånka bort alla grejer och sedan kitta upp. Maskinstart och sedan i vattnet för att prova avvägningen. Prova för att jag dagen till ära bytt backplate - från den tunga 6,2 kg till den lätta på 3,2. Tänkte att jag skulle prova att vara ännu litet lättare och med 4l stålflaskorna så skulle jag kanske kunna komma ner helt utan vikter. Hade med mig ett par stycken om det ändå skulle behövas.

Vada ut i vattnet och gå ner - jodå jag kom ner galant! men vad gör maskinen? ABORT, ABORT och OC-symbolen. Tut och vibration... Upp igen och fundera, men kan inte komma på något.

Nu är de andra redo att dyka och jag tänker att de får köra på medan jag stänger ner min maskin och startar om den. de andra drar iväg, utom goaste MR som är så snäll och väntar.

Startar om maskinen och uppstarten är klockren, ner i vattnet och nu går det minsann bra. Så vi, MR och jag, startar vårt dyk.

Bort till linan och sedan ut mot vraket. Sikten är sådär idag, himla bra vid land men bara kanske 4 meter längre ut och vid vraket.

Kommer fram till vraket och MR signalerar att vi ska gå utefter botten från aktern och förut på babordssidan. Han ska filma lite. Så vi gör så fram till kollisionshålet som ser lite läckert ut eftersom det är någon av de andra som är på insidan och lyser ut genom hålet. Sedan upp över relingen och förut på samma sida men nu ovanpå vraket.

Kanonavvägning och känns som om det är behagligare för ryggen med tre kilo mindre ovanpå! Vi glider sakta föröver och rundar fören. Då kommer MR på att han vill filma fören framifrån och med mig hängandes precis ovanför fören. Lite Titanic sådär på söndagsmorgonen...

Vi gör så och tar oss sedan akteröver utefter styrbordssidan. Det går mycket sakta och fint. Känner mig lite snurrig en stund men det går över ganska lagom till dess vi kommer fram till bygget. Där möter vi MH och CM och tänker dra till Galeasen, men jag säger att vi stannar här på Harm. Vi fortsätter runt bygget och kommer fram på babordssidan igen. Jag kör en sväng genom styrhytten, men MR kör runt.

Tiden har ramlat på ganska bra eftersom vi tagit det väldigt lugnt och fint, redan ca 50 minuter och jag börjar frysa så smått. Tecknar det till MR och han OKar det. Vi beger oss tillbaka mot linan och glider sakta hemåt igen. Kommer planenligt fram till startplatsen och får kämpa en hel del tillbaka till stranden -det är ju banne mig strömt!!!

Kommer fram till stranden och bryter ytan efter 65 minuter. MH och CM har precis kommit upp efter att ha varit en kortis på Galeasen. De andra tre dröjer ännu en stund innan de ansluter.

Allt är väl och det är ju bara att plocka ihop alla grejer igen och bege sig hemåt. CM hade mest bråttom så han och MH drog först. Sedan bestämde sig de andra för att fika, men jag struntade i det och tog istället norra vägen hem.

Skönt (fast kallt) dyk och redboxloggarna ska till Jörgen så får vi se vad det var som hände med maskinen...

Borde väl tacka alla de andra sex dykarna - men det blev ju så att jag dök med MR bara så största tacket till denne gode och tålmodige gentleman!!!

På Nyårsafton kör vi igen!


Vikt: 0 kg
SP: 0,6-1,4
ppO2: 1,25
CNS: 32% TOT: 32%
OTU: 85 OTU: 85

Parkamraters loggar:
Marcus Reyier - Sv "Harm" Lillsved