Namn: Lösen:

Dyk nr: 332, Finland, Haveri guldgruva - Uusi Louhintasali


DYKARE :
PARKAMRAT :
Tapani Höök  
DATUM :
2016-03-09
MAXDJUP :
33,9 meter
DYKTID :
47 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
2 meter
VISAD :
283 ggr

Årets första dyk gjorde vi i Haveri med Tapani Höök.

Ny mask dagen till ära var alltid spännande men hur man än försöker förbereda den så immar den ALLTID igen under dyket och optimistiskt som man var tog jag med den på ett cave dyk under isen. Men redan på 6 meters linan på vägen till stegarna irriterade jag mig på masken och signalerar åt Tapsa att stanna till lite.
Tapsa stannade och jag visade att jag ville byta mask vilket jag också gjorde, lagom skönt i 4 gradigt vatten. Ner med den nya masken i fickan och sen fullföljde jag dyket med gammal beprövad mask.

Vi dök till uusi louhintasaali vilket är ett lagomt cave dyk som ger ungefär 25-30 minuters BT om man tar det coolio. Tapsa ledde dyket och drog jumpet in till orten. Vi simmade förbi vagnen och hela vägen till pelaren och där vände vi dyket.

Tillbaka på mainline igen som går runt i brottet gjorde Tapsa loss sin reel och vi började simmade tillbaka. Allt gick bra, det var lite ovant men nästa gång är man nog mer inkörd. Dök med dubbel18 och EAN27 vilket ger en fin reserv på sådana här dyk.

Innan uppstigning gjorde vi en avstickare ner till en annan trång grottingång som jag tror dom kallar uskottavuus luola (stavning?). Jag har aldrig varit in där.

Upp sedan och bytte för sakens skulle tillbaka till min nya mask igen, nu var det än kallare emot slutet av dyket att dra av masken.

Vi vandra upp efter stegen sen och packade ihop grejerna i lite småkyligt väder och drog hemöver till Tampere igen.

D18 - EAN27
7 liter sling - 100% O2
BT 30
Deco 5 min på 6m