Namn: Lösen:

Dyk nr: 562, Kambodja. Sihanoukville, Koh Kon East


DYKARE :
PARKAMRAT :
Liu Xi  
DATUM :
2016-05-21
MAXDJUP :
7,2 meter
DYKTID :
53 minuter
VATTENTEMP :
32 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
231 ggr

Dåså, lite helgledigt från tjänsteexportuppdraget till Kambodja i Phnom Penh och dags för en helg i Sihanoukville för lite dykning.

Tog en taxi för den ca fyra timmar långa färden mellan huvudstaden och Sihanoukville där jag hade bokat två nätter på Serendipity Beach Hotel och lite dykning med Scuba Nation via mail. Kom fram vid halv sex och checkade snabbt in på hotellet för att sedan kolla läget på dykcentret som låg alldeles intill.

Blev mött av dykguiden Liu Xi som var kinesiska och Jérome, en fransman som verkade vara platschef. Bekräftade tre dyk på lördagen och ett till två dyk på söndagen. Lite osäkert med de senare då jag ville vara klar senast 16:00 då jag måste åka tillbaka till Phnom Penh och inte bli för sen där. Var ju tvungen att packa på söndagkvällen eftersom vi skulle jobba på måndagen och därefter åka direkt till flygplatsen för hemfärd.

Provade ut grejorna eftersom jag bara hade kamerautrustningen med mig. De hade bara shorties i 3 mm, men det var tydligen extremt varmt i vattnet så det fick duga. När det hela var klart gick jag för att äta och sedan till hotellet för att sova.

Upp redan vid kvart över sex på lördagen eftersom jag skulle vara på dykcentret senast 07:00. Kom dit kvart i sju och fick träffa min dykkompis för dagen, Gerald. En holländare men som bott i Sydafrika nästan hela sitt liv och nu sedan nästan ett år bosatt i Phnom Penh. Han skulle fota han med så vi blev snabbt kompisar. Det visad sig bara bli vi två och så dykguiden idag.

Grejerna lastades på i en gammal buss och så var det dags att ta sig till hamnen och båten. En gammal träbåt som såg lite sliten ut men det fick duga.

Färden ut till ön där vi skulle dyka idag tog cirka två timmar och det var lite segt. Dykcentret hade en båt till som gick tom alldeles bredvid oss och när jag frågade varför så berättade Liu Xi att premiärministerns dotter med man skulle gå dykutbildning med den. Att de inte var med på båten berodde på att de skulle anlända till dykplatsen i egen yacht...

Vädermässigt så var det mest mulet och med den västliga vinden så var det hög sjö.

Väl framme vid första dykplatsen gick det fort att komma i. Hade hoppats på lite fin makrofotografering så jag blev ganska besviken när vi kom ner på en sandbotten med nästan inget liv. Djupet var ca 7 meter och sikten kanske3-4 meter bara och det var massvis med partiklar i vattnet. Kikade på datorn och det var helt galna 33 grader i vattnet! Vi kikade runt överallt men hittade bara ett par räkor och ett par nudingar. Måttlig ström och inget höjdardyk vill säga.

Efter en stund var Gerald borta så Liu Xi och jag letade efter honom ett par minuter innan hon skickade upp sin SMB och gick upp till ytan för att se om han var där. Under tiden tog jag SMBn och väntade nere. Efer en stund var hon tillbaka och signalerade att han inte var där. Vi bestämde oss för att avbryta dyket.

Upp till båten och sedan spana efter Gerald. Han bröt ytan efter kanske 10 minuter. Det visade sig att han gått upp innan vi skickat upp SMBn men eftersom han inte sett den hade han gått ner igen.

LUFT
Temp: 32 C
Sikt: 4-5 m
Dräkt: Shorty 3 mm
Bly: 5 kg
190 BAR -> 70 BAR (12l, 200BAR)
SAC: 16,8 l/min