Namn: Lösen:

Dyk nr: 573, Kvinnersta kalkbrott, Södra brottet


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2016-07-23
MAXDJUP :
20 meter
DYKTID :
89 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
1 meter
VISAD :
271 ggr

En liten utfärd med OTAS till Kvinnersta kalkbrott denna lördag. Fick tipset av, och hakade på, DB som anmält sig betydligt tidigare än jag.

Det blev en tidig morgon, upp 05:20, så att jag först skulle skjutsa Sara till Uppsala för årets RIX-läger. Var på plats med henne där 07:00 och släppte av henne med den enorma packningen innan jag drog iväg mot Örebro och Kvinnersta. Mötestid där var 09:00.

Tog en fika efter Köping (var kaffesugen) men landade ändå strax före 09:00. DB anlände snart därefter liksom resten av gänget från OT, Eskilstuna och Karlstad. Solen lyste och det skulle bli både varmt och fint väder även om morgontemperaturen i Gurresta (9 grader) inte hade varit något att hurra för.

Vi fick en genomgång av brottet (det södra) och dess igång innan vi skulle göra oss iordning och plumsa i. Stort brott, betydligt större än Vagnhärad och mer oregelbunden form. Max dykdjup (om man letade ordentligt) skulle vara 22 meter i detta något grundare brott av de två befintliga. Det andra - norra - var djupare men det krävs cave för att ta sig dit då det bara går att ta sig dit genom en ca 200 meter lång tunnel från en annan igångsplats. Ingen förbindelse mellan de två brotten alltså.

Lite speciell igångsvariant här, då man går i vattnet i en liten pöl som börjar på ca 0,5 meter och får simma en bra bit ner mot 5 meter till dess man kommer till en tunnel under ytan som leder ut till själva brottet. Tunneln ska vara kort, ca 10 meter och rejält stor, ca 3 meter i diameter.

DB och jag startade upp maskinerna och gjorde oss iordning. Med värmen spå ville man i så fort man var påklädd. Kvicksilvret visade på 23 grader redan...

Ner i spat och check på allt innan vi sakta gled ner i vattnet. Den grunda simturen fram till tunneln tog sin lilla tid och jag fick minnesvibbar från husrevet på Malta som också hade en låång simtur ut från igångsplatsen. Vi kom i alla fall fram till tunneln och gick igenom den. På vägen kikade vi in i det lilla rummet på vänstersidan där någon hade lagt in en krokodil men som nu saknade sin överkäke. Jag hittade den och la upp den ungefär där den skulle vara innan vi fortsatte ut till brottet.

Fasen vad varmt det är, kollade på datorn och den visade 19 grader, puhh, det här var svettigt. Vi kom ut genom tunneln och efter ytterligare en simtur ut över "platån" (den lastbilsramp som användes då brottet fortfarande var i bruk) så var vi framme vid kanten. Kollade igen och det hade tagit 13 minuter att ta sig hit.

OK-tecken och så gled vi ner. Sikten var bra ända ner till 16-17 meter, sedan var det uselt. Såg knappt fenorna på DB som simmade strax framför mig. Nåja, vi simmade en bit i blindo och hittade en gammal fena, en såg och diverse bildörrar och annat. Kämpade vidare en bit och sedan var vi snabbt överens om att gå upp från den svarta mjölken till ett djup där vi kunde se något. På vägen upp hittade vi det vid genomgången omtalade rummet som man skulle undvika eftersom det var svårt att se var överhänget började. DB ville ta en tur in i alla fall och jag OKade det och visade att jag skulle stanna/vänta kvar utanför. Han han knappt in förrän han var helt uppslukad. Såg inte ens lampskenet från honom. Tog en sund och sedan kom han ut igen. Men det var verkligen inte förrän han var precis framför mig (ca 1 meter) som jag ens såg det lilla svaga ljuset från hans lampa.

Så det blev en sakta färd upp till ca 6-7 meter med upptäckt av diverse kräftor och annat. Sedan vidtog en fortsatt simning i medsolsvarv ganska lång tid. När det hade gått ca 50 min så stämde vi av vad vi ville göra. Min plan var två dyk för dagen på knappa timmen vardera (hade ca 1.30-1.45 tim kvar på kalken) så jag tyckte vi skulle bege oss hemåt igen. DB OKade på det och så kom vi överens om att gå upp till ytan för att se exakt var vi var.

Vi gled därför sakta upp till ytan och kunde konstatera att vi var precis rätt mot tunneln - fast på rakt motsatta sidan av brottet! Gah! Lång väg tillbaka... Men vi kom fram till att det var lika bra att fortsätta varvet runt nu när vi var längst bort.

Ner igen och så följde vi kanten på ca 5 meter utefter lastbilsrampen hela vägen tillbaka till tunneln. På vägen (ja, det var ju ursprungligen en väg ;-) hittade vi en uppställd cykel som jag satte mig på och låtsastrampade lite.

Vi hittade tunneln som vi skulle och så återstod endast återfärden genom tunneln och lilla viken innan vi var klara. Bröt ytan efter 89 minuter så det fick bli dagens enda dyk.

Vikt: 1 kg
SP: Flytande (max 1,41 på gröna)
pO2: 1,01
CNS: 30% TOT: 30%
OTU: 83 OTU: 83