Namn: Lösen:

Dyk nr: 338, Finland, Haveri guldgruva - Isokivi


DYKARE :
PARKAMRAT :
Hirvimies  
DATUM :
2016-08-20
MAXDJUP :
57,3 meter
DYKTID :
53 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
203 ggr

Det här var inte det bästa av dyk men det blev genomfört enligt plan och allting gick bra men var lite småstressigt vissa stunder.

Efter vi hade tagit på utrustningen gick vi ner efter järnstegarna i väggen och när vi kom till 40 meter tog vi emot isokivi som ligger på cirka 50 meter.

När vi hade tagit på utrustningen så sprack min loitokarihuva på höger sida hela vägen till mittersta sömmen och jag tänkte att nu kommer det inte gå att dyka men Janne hjälpte mig tejpa ihop så gott det gick och vi gjorde dyket ändå.
Någonstans på vägen emot isokivi så kände jag att masken började läka snabbare än den borde och jag gick tömma masken rätt ofta. Detta var väl ok men jag kände att vi kommer inte kunna genomföra dyket som planerat. När vi hade passerat isokivi och gått ner emot vanha louhinta så kände jag att nu borde vi vända eftersom det började bli lite stressigt med masken.

Janne kollade runt lite och la sin cookie ner på linan som en slutpunkt på detta dyk, denna punkt ligger på 62 meter och borde ligga nära den andra cookien vi lade ner förra året fast på en annan lina som slutar längs med den vi låg på som kom från isokivi.

När vi vände och gick tillbaka märkte jag att problemet med masken blir rätt besvärligt när man ska lösa små saker.
Jag skulle häkta av min 50a från isokivi-linan och märkte att jag ser knappt vilket håll jag hade satt fast haken. Jag fick ta de lugnt, tömma masken en gång till och sen ta loss flaskan. På detta sätt blir enkla uppgifter mycket svårare och kan eskalera till ännu värre påföljder men om man har en buddy man litar på så löser man sådana här problem.

Tillbaka på stegen påbörjade vi uppstigningen och Janne tog över kommandot och ledde mig igenom hela uppstigningen och decot vilket var till en stor hjälp. Jag kunde fokusera på uppstigningshastigheten, de bestämda djupen och alla gasbyten. Det var yxigt och harvigt med det ständigt läkande masken men det gick ändå.

Uppe på 6 meter började vi simma emot träplatån och gjorde resten av stoppet och gick sedan sakta upp emot ytan.
Det var en bra bekräftan att inte dyka utan buddy som man känner väl. Vi borde kanske ha avslutat dyket direkt när jag upptäckte lekaget men det var inte störande alls när man inte hade något annan uppgift att lösa och jag tyckte inte det tog in vatten så snabbt.

Vi ska fortsätta dyka på samma plats en annan gång - då med hel dräkt förslagsvis. Nu är det bara reparera huvan!

D18 - Tx 18/45
80 cuf - EAN50
7 liter - Syre
BT - 25 , men blev cirka 15

21m - 2
18m - 2
15m - 2
12m - 3
9m - 3
6m - 6