Namn: Lösen:

Dyk nr: 579, Isla Guadalupe, Mexiko


DYKARE :
PARKAMRAT :
David Mcguire  
DATUM :
2016-08-28
MAXDJUP :
7 meter
DYKTID :
32 minuter
VATTENTEMP :
22 grader
SIKT :
25 meter
VISAD :
188 ggr

Äntligen dykning med stor vithaj!!!

Resa till Los Angeles med familjen och sedan dagen efter ankomst (24/8) var det dags att med Greyhoundbuss bege sig till San Diego där jag blev upphämtad 25/8 på morgonen. Busstur ner till Ensenada i Mexiko där båten Solmar V väntade. Grym båt!

Färden över till Isla Guadalupe tog ca 18 timmar - och ön ligger mitt ute i ingenting i Stilla havet. Vacker ochkarg ö, med en fiskeby och marinbas på ena sidan och en "hotspot" för vithaj under perioden augusti-oktober på andra sidan. Ön har en "vakt" som kollar att reglerna i reservatet följs och en hel del Guadalupiska pälssjölejon.

Dykningen satte igång direkt vi kom fram efter en genomgång av hur det skulle gå till med burar och så. Ja det är ju inte så mycket dykning men tid i bur med två varianter - två burar som ligger bredvid varandra i aktern med burtaket vid vattenytan och en bur som sänks ner med dykare till ca 6-8 meter. All luft tillförs från båten så inga flaskor på ryggen ens.

Gjorde sju dyktimmar i de ytliga burarna och en dryg halvtimme i den nedsänkta (submersible). Från den senare kunde jag kliva ut och vara en del utanför själva buren. Men hajarna kom inte så nära så de bästa bilderna fick man allt från de ytliga burarna.

Vilka djur!!! Fantastiskt helt enkelt. Bästa dyken var de två mitt på dagen 28/8 då vi hade 5-6 olika vithajar som kom igen och igen. De försökte (och lyckades då och då) sno åt sig tonfisk biten som de hala in hela tiden från båten.

Största upplevelsen kom från sista dagens enda dyk - dryga timmen med en ca 4,5 meters vithaj som inte var intresserad av betet utan av mig. Kom riktigt nära gång på gång.

Kanonnöjd med de tre dykdagarna och med båten och maten på båten samt sällskapet. Det senare bestod av både forskare från USA och Peru samt övriga från Kanada och USA.

Efter återfärden med rejält hög sjö (ca 4-5 meters vågor) var jag tillbaka i Ensenada och San Diego den 30/8 där Liselotte och Sara plockade upp mig för återfärd till LA med hyrbil.