Namn: Lösen:

Dyk nr: 339, Finland, Haveri guldgruva - AvoVesi


DYKARE :
PARKAMRAT :
Marko Kauppinen, Jaana  
DATUM :
2016-09-10
MAXDJUP :
22,8 meter
DYKTID :
34 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
15 meter
VISAD :
185 ggr

Dyk i öppet vatten med basic utrustning tillsammans med Mawe och Jaana.
Mawe skulle prova sin nya torrträkt och sitt flashiga dyra Santi helvärmt underställ. torrdräkten var en pure Ursuk, riktigt snygga har dom blivit till skillnad från min trista 2000-tals svarta dräkt. Nya detaljer som silikon istället för gummitätningar och sitech quickneck some vakio var rätt coolt.
Jag hade limmat ihop min loito-huva så gott det gick och skulle prova dyka och se om det höll ihop.

Vi gick ner på cirka 15-20 meter och cirklade motsols runt brottet. Sikten var helt fantastisk och man kunde se långt ner emot 35 nivån. När vi seglade över keskisyvänne (djup c:a 79) var det bara en stor svart skåra ner i brottet.

På ytan var vädret inget vidare vilket gjorde att ytljuset var begränsat och gjorde genast vårt dyk mer "gruvigt" och dystert mörkt istället för ett sjödyk med oändligt ytljus. När sikten var så otroligt bra och lampan nådde hur långt som helst blir rörelserna väldigt avslöjande. Håller man inte lampdisciplinen kan buddyn lätt tro man vill något.

Vi kom ändå fram till norra delen av haveri där mainline går in från 35 meter och där gjorde vi en vändning snett uppåt och stannade nedanför turistiloula på ungefär 16 meter. Där fanns en ingång rakt in i turisti vilket jag inte sett utifrån tidigare. Liten personingångs-hål in men full görbar penetration. Träkonstruktioner innanför själva ingången var häftiga. Ska nog dra in denna gången någongång.

Vi drog sen vidare upp till Turisti och kikade in en sväng och sen ut och vidare på 6 meters nivån samma väg som vi kom tillbaka.

När vi var tillbaka skjöt jag korv och mawe hade dragit av sin handske och visade mig att allt var ok och sen drog han upp ...lagomt skönt.

Jag gick uppåt i lugna mak och vevade in min linrulle. tycker verkligen om skjuta säck med Sukellusloula-spolen, så lätt hålla den när man släppt korven.

För övrigt så höll min lagning av loitokarihuvan men det läckte in vatten och jag ska nog lämna in den för lagning så jag får en helt ny ytterdel. 100 euro ska de tydligen kosta typ för att laga den.