Namn: Lösen:

Dyk nr: 587, M/S Trassel, Rindö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2016-10-16
MAXDJUP :
8,5 meter
DYKTID :
60 minuter
VATTENTEMP :
9 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
227 ggr

Äntligen dags att prova nya vingen och nya baklungorna. MR var bästa kompisen och ställde upp och vi bestämde ett litet dyk på Trassel, inte så djupt nu när man ska prova annorlunda setup!

Tiden satt till tio och jag hann med 09:30-färjan med god marginal. Även MR var i god tid för den. Vi dividerade lite huruvida bommen skulle vara öppen. Jag som aldrig ens sett en bom vid Trassel! Men där fanns minsann en och den var öppen så det var bara att glida ner mot bryggan.

Maskinen strulade med en gång, flera omstarter och till sist bytte jag båda syrecellerna och då gick det bättre. Skumt det där med att maskinen startar upp fint hemma ett par dagar innan och nu strejkar cellerna bara sådär. Nåja, det var bra länge sedan jag bytte så det var nog dags.

Med det gjort så plumsade vi i.

Hej och hå, det är ju en viss skillnad det här med baklungor! Skönt att vara fri på framsidan, men bara två lägen där trimmet kändes bekvämt/bra i vattnet. Något nedåt med huvudet var bra men inte plant. Och sedan snett uppåtlutad (så där som man inte ska dyka (!)). Måste justera vingen och lungorna ett hack till nästa gång. Munstycket pressade nedåt på hakan och det behöver jag vrida till mer inför nästa dyk. Dessutom är det mer tajt så huvudrörelser i sidled var svårare, ungefär som att slangarna blir kortare när de sitter på T-stycken som är längre bak. Kommer inte åt lungans dumpventil heller så det måste jag fixa till. Båda D-ringarna på framsidan sitter för högt upp så jag kommer bara åt höger med vänsterhanden och vice versa. Och det var knepigt att få fast bailouten i den nedre D-ringen (på plattan) så den måste jag byta också.

Men emellanåt kändes det bra och andningen var helt OK. Ljudet då maskinen pytsar in syre var annorlunda med det här kitet och det måste jag också vänja mig med.

MR var så tålmodig när jag höll på att meka runt i vattnet och blev antagligen överlycklig när jag pekade mot vraket. Vi drog dit och körde en sväng i lastrummet och in i utrymmet akter om detsamma. Sedan öppnade MR dörren till muggen men vi fick inte riktigt plats där. Man blev ju filmaktör också när han skulle filma mig simmandes förbi utanför och kikandes in genom skotten.

Sedan hovrade jag ovanför taket (på ca 4 meter) och gjorde en bailoutövning. Noterade att "hosen" inte flyter upp lika långt när jag släpper dem så det blir lite bökigare att kränga in BOns andrasteg i munnen. Men det gick bra, åtminstone ända till dess jag skulle göra iordning BO-flaskan igen. Då började jag simma...

Hängde av mig 40-cuffaren ett tag, la ifrån mig den för att sedan ta på mig den igen. 40-cuffaren ligger verkligen inte bra i vattnet. Så lätt i nederkant.

Kände oss färdiga efter ett tag och gled tillbaka. En riktigt långsam och kontrollerad uppstigning. MR sköt korven sin. Fasen vad han ligger stabilt och bra i vattnet den mannen! Vad han än gör så har han grym kontroll på både trim och avvägning. Stiligt som attan!

Bröt ytan efter 60 minuter. Trots allt stök så var det ju som vanligt underbart att dyka igen. Och dessutom med en så god och tålmodig kompis. Vad mer kan man begära här i livet?

Svängde förbi päronen på vägen hem. Det var visst länge sedan jag tittade förbi...

Väl hemma så fixade jag alla detaljer (ovan nämnda) inför nästa dyk.

Tack så otroligt mycket för idag MR!


Vikt: 1 kg
SP: Flytande (max 1,4)
pO2: 0,9
CNS: 18% TOT: 18%
OTU: 51 OTU: 51