Namn: Lösen:

Dyk nr: 342, Finland, Montola-gruvan


DYKARE :
PARKAMRAT :
Hööki  
DATUM :
2016-12-04
MAXDJUP :
46,9 meter
DYKTID :
75 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
25 meter
VISAD :
342 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Så var det dags för första gången i Montola-gruvan i östra Finland, någon mil söder om Pieksämäki på vägen emot Mikkeli.

Gruvan i Montola har under en längre tid haft dykförbud men bildandet av en förening samt gissningsvis bättre relationer till markägare/kommun har man kunnat sedan typ ett år arrangera dykevent med tillstånd på plats och grottdykare får tillgång till en utmärkt dyktplats. Montola är en spännande dykplats. Något krävande då det mesta finns på 45 meters nivå eller djupare.
Här är nuvarande dykkartan: http://www.montolankaivossukeltajat.com/images/MontolaLineMap45Pieni2.jpg

Platsen är tillfixad med ordentligt ställning för dykpaket samt platå och ordentlig trappa ner till vatten nivån. Idag hade isen lagt sig och det var minus 15 när vi kom fram till Montola på förmiddagen. Tror aldrig jag dykt när det varit så kallt tidigare ovanför ytan. Hela logistiken och förberedelserna blir betydligt mer tidskrävande och ansträngande men i sakta mak blev vi till slut klara. Det gäller att man är försiktigt med allt vad heter reggar, inflatorer och annat som kan frysa. Sedan är en stor utmaning att hålla värmen innan dyket för frysa kommer man göra i vattnet senare ändå.

Vi hade bytt om på en bensinstation ett par kilometer från dykplatsen för att vara redo att gå ut och direkt kunna börja med förberedelserna.

Sedan kan man dra på en frusen torrdräkt och enormt stela dykvantar innan det är dags att gå i vattnet.
Själva nedstigningen i vattnet blir också lite meckigt då man inte vill doppa och ta upp reggarna i onödan. Dessutom är man väldigt bylsig och stel och är man inte gymnastik-vig utan utrustning så blir det inte bättre med dubbel-18 och full vintermundering. Dock fick vi tillslut komma i vattnet och det var nästan en befrielse därför att man blir mycket smidigare med dubbel18 under vattnet. På med värmen i västen och bubbelcheck på 6 och sedan började vi dyket.

Vi gjorde dyket efter blå lina på denna karta fram till "dubbelpilarna" som är precis där gula och blå linan korsar varandra på kartan: http://www.montolankaivossukeltajat.com/images/Montola45NarutKelSin2.jpg

Linan är dragen i stora brytrum som med denna sikt blir magnifika. Enorma gruvrum gör det hela kusligt och riktigt häftigt på samma gång. Man simmar mitt över rummen där man kan lysa på botten nedanför kanske 15-20 meter ner och uppåt ser man också lika långt.

Vi simmade förbi pumppuhuone (typ pumprummet) och vidare några tiotal meter bort emot 180 meter där vi vände dyket vid pilarna.

Just innan vi vände, kanske 20 meter tidigare på 160meters markeringen fanns topplatån på en trappa som gick brant nedåt. Vi var fram och lös neråt, det såg ut som den gick väldigt långt ner. Är säkerligen djupt där nere då trappan "började" på 45 meter och försvann ned i gruvans djupare nivåer. Kusligt värre men spännande!

Njöt av sikt och miljö på vägen tillbaka till 24 meters djup där vi hade gjort fast vår reel och lämnat 80-flaskorna med EAN50. På vägen upp från gruvrummet mitt i cavern-zonen la vi ner reelen och gjorde gasbyte och fortsatte sedan uppåt.

Min högra handske hade börjat småläka lite på vägen tillbaka (precis som den gjorde i Silfra) och på sista stoppet frös jag verkligen lite, det var inte så trevlig nå mer, jag ville upp. Detta blir sista dyket med dessa nordic blue, får köpa nya igen!!

När vi hade plågat oss igenom vårt relativt korta stopp på 6 meter gick vi sedan upp och började det mödosamma arbetet med att komma uppför trappan och ännu värre komma ur torrdräkten med all saker fastfrusna...slit och släp men värt var det. Fantastiskt dykplats och mycket mer att se. Ser fram emot fortsättning.

D18 Tx 19/37
80cuf - EAN50
7 liter - Syre

Deco:
21-1
18-1
15-1
12-2
9-2
6-9