Namn: Lösen:

Dyk nr: 596, Käppalavraket, Lidingö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2017-01-08
MAXDJUP :
23 meter
DYKTID :
60 minuter
VATTENTEMP :
1 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
297 ggr

Så skulle dykåret invigas med ett rejält vinterdyk! Planen var Käppalavraket där vi trodde att det var störst chans att komma i utan att behöva såga... Med idag skulle MN och RM samt bästaste MR med. På kvällen innan kollade DB om han fick följa med och såklart! Nu blev vi ju fem dykare. Tiden satt till 10:30.

Vaknade upp till ca -14 grader och morgonen flöt på bra. Lastade bilen och drog iväg med gott om tid tillgodo. Landade ca 10 minuter före utsatt tid och där var redan MN och RM. Men MR och DB ramlade snart in de med. Kvicksilvret på plats visade bara -7 så det var helt OK. Lite isflak som glider in mot dykplatsen men inte så att det störde. När det gällde att komma i, valde jag att hoppa i från betongbryggan medan de andra klättrade ner för slänten.

Väl i vattnet med slingflaskan i ena handen och ett par fenor i andra så blev jag lite hjälplös. DB var snäll och hjälpte mig på med de senare.

Idag med omställd maskin till DECO-läge så var det med blandad förtjusning jag begav mig ner. Maskinen uppför sig ju väldigt annorlunda ner till ca 10 meter (skjuter ju in O2 mycket oftare än annars) så avvägningen blir lite av en utmaning. Men jag måste ju få till det ordentligt innan april och min trimixkurs...

Planen var att gå ner på 3-5 och en bubblecheck för att sedan glida ner till vraket. MN och RM bildade par och var snabbt iväg. Jag kämpade mig ner efter vissa besvär och väntade in DB och MR. MR signalerade ganska snabbt att hans handskar tokläcker och att han ger upp. För mig tar det ett gäng minuter att samla mg och få koll på den förbannade avvägningen på ca 6-8 meter men DB väntade tålmodigt och så där äckligt avspänd och stilla (;-).

Men sedan glider vi ner efter att ha lokaliserat linan. Nerfärden går bra och snart är vi framme vid vraket. kollar in det lite här och var. Men jag har dessutom problem med att få ut luften ur dräkten så jag låg lite väl nära botten idag. Mr Siltmaster i sitt esse, sorry DB!

Efter en stund signalerar jag retur och som jag har siltat så hittar vi knappt linan. Det är tur man vet ungefär var den ska vara... Glider uppåt och så börjar spökeriet vid ca 10-11 meter igen. Svårt att få ut luften ur dräkten (DB skruvar och klämmer) och en maskin som skickar in O2 så det står härliga till. Har inte alls fått in feelingen för hur jag ska neutralisera det tillräckligt bra, känns som om jag tömmer loopen hela tiden och får minimum loop volume ena sekunden och sedan i nästa är det dags igen. Blir yxigt och klumpigt.

Efter en stund ordnar det till sig någorlunda och vi kan glida upp till 5-6 och pausa lite innan vi glider upp mot ytan. Bryter den efter ganska prick 60 minuter. Kämpar med att få av mig fenorna (ramlar några gånger) men sedan går det bra och kravla sig upp för slänten mot bilarna. mLite eftersnack och sedan en fika på Preem tillsammans med MN och DB.

Måste öva, öva, öva med det hä DECO-läget så på't igen nästa helg!

Tack så mycket för idag grabbar!


Vikt: 2 kg
SP: Flytande (max 1,3)
pO2: 1,2
CNS: 26% TOT: 26%
OTU: 70 OTU: 70