Namn: Lösen:

Dyk nr: 597, Käppalavraket, Lidingö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2017-01-14
MAXDJUP :
13,5 meter
DYKTID :
40 minuter
VATTENTEMP :
2 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
256 ggr

Träningsdyk med MR skulle det bli. Behöver träna på avvägningen i skiktet 3-11 meter när maskinen är i DECO-läge. Den skjuter in sjukt mycket O2 då så jag får inte till avvägningen ordentligt. Med maskinen i REC-läge är det kanon, men i DECO-läge suger det...

MR som ju är världens mest tålmodige och snälle kamrat påstod att han också bara gillar att ligga avvägd, men det tror jag han säger bara för att vara snäll. I alla fall ställde han upp på ett avvägningsträningsdyk och vi bestämde Käppalavraket till tiden 10:30.

Vaknade upp till soligt väder och ca -5 grader. Morgonrutinerna gick som de skulle och jag gled iväg med gott om tid. Bra program på P1 var det också, en analys av President Obamas åtta år vid makten i USA sett ur ett utrikespolitiskt perspektiv.

Landade enligt plan 10:20 och MR var redan på plats. Vi gjorde upp en plan och kittade sedan upp oss.

Planen var att gå ner på ca 3 meter, få till avvägningen där, ner till 5 meter och stanna en stund för att sedan ner till ca 7 meter. Efter att ha stannat till där skulle vi ner till ca 11-13 meter och stanna där en stund innan vi vänder upp och gör nedstigningsplanen i omvänd ordning. Det är ju just mellan 3-11 meter som det stökar... Eventuellt en repris och sedan beroende på hur vi kände oss kanske en sväng ner till vraket.

Idag var det isfritt på fundamentet så det var lättast att ta på sig fenorna och plumsa från kanten (hellre än att klättra ner på glashal brant). Vi la i alla fall ner våra slingflaskor vid strandkanten (det var först när vi var i vattnet som jag tänkte på att man hade kunnat hoppa i med dem alternativt firat ner dem med rep).

Plums i och simma in till stranden för att plocka på sig slingflarran. Sedan ut till kanten (typ ovanför skylten). MR gick ner först och jag följde strax efter.

Planade ut fint på ca 3 meter och det kändes ganska snabbt OK. Signal till MR om nedstigning till 5 och sedan 7 och så gjorde vi. På ungefär 6 meter blir det lite okontrollerat med lite vims (måste liksom tömma oerhört mycket ur loopen då maskinen skjuter in massor med O2, inte bara för att kompensera tryckskillnaden och det är det som ställer till det för mig tror jag) på mellan 6,5 och 6 meter innan jag får tag i kontrollen och kan plana ut på 7. Fint låg vi där i ca 3 minuter. På dykprofilen ser det extremt exakt ut och det kändes bra.

Signal till MR igen, nu om nedstigning till ca 11-13 meter. Han OKar det (och måste skratta ihjäl sig inombords med denna detaljsignalering...). Glider ganska snabbt ner till 13 meter och samma typ av vims en kort stund innan det blir ordning där med. Diffar på ca 0,5 meter i lite upp och ner under tömning och maskinens påfyllning, innan jag får grepp och totalkoll igen.

Efter tre minuter på det djupet och hyfsad koll signalerar jag (!) att det är dags att vända upp igen med ungefär samma (fast omvänt) procedur. Signalerar upp och sju och MR OKar det. Tar det väldigt lugnt och det tar ca 8 minuter att sakta sakta masa sig upp till 7 meter. Känns ganska OK. Vi lägger oss på sju och jag försöker ligga still. Pendlar igen mellan 7 och 7,5 meter och efter ca 3 minuter diffar jag en kortis på en hel meter! Men det blir totalt knappt fem minuter på det djupet innan det är dags att glida upp till 5 meter och mellanlanda där.

Glider upp och får ganska snart ungefär ordning på det hela innan maskinen varnar för låg syrenivå i O2-flarran - alltså att det inte är mycket kvar. Tut-tut och blink-blink. Det startar när det är ca 10% kvar (alltså ca 20BAR) och det är bra att veta. Men det blir ändå ca 7 minuter på 5 meter (eller ja, där diffar jag mellan 4,5 och 5,5 lite hipp som happ - med all säkerhet överkompenserar jag när jag känner att det börjar dra iväg åt endera hållet. Måste lita mer på att det inte drar iväg, men jag sådan respekt för att poppa så att minska lilla stigning som jag inte orsakar själv får mig att "få bråttom" och korrigera för att det inte "ska bli för sent").

Men sedan chansar jag inte på att O2 ska ta slut så jag visar MR att maskinen varnar och att det är dags att avbryta. Från 3 meter upp till ytan - apropå att det går fort när det väl startar - går det på ca 30 sekunder vilket känns väldigt mycket för fort. Och det är det ju inte egentligen, då grundregeln en uppstigning som inte är snabbare än 9 meter i minuten. "Mitt tempo" är ju ca 6 meter i minuten. Oavsett så känns det som att när uppresan startar vid 3 meter så går det fortare än jag kan kompensera och det känns inte helt OK.

Nåja, träning är kunskapens moder (eller något liknande) så det är bara att köra på. Upp på land och snacka lite under ihopplockandet.

Tack snälla MR för idag! Alltid grymt trevligt att dyka med dig och visst var det mysigt!!!


Vikt: 2 kg
SP: Flytande (max 1,3)
pO2: 0,9
CNS: 14% TOT: 14%
OTU: 39 OTU: 39