Namn: Lösen:

Dyk nr: 361, Tuna-Hästbergs gruva, växeln på 35


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2017-11-18
MAXDJUP :
33,1 meter
DYKTID :
51 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
20 meter
VISAD :
201 ggr

Så var det dags äntligen för att för första gången få komma och dyka i Tuna-Hästbergs gruva. Har hört en hel massa om denna gruva och dykplatsen som sådan.

Utanför Borlänge cirka 3 mil och några mil från Ludvika ligger denna gruva som nås från Stockholm på dryga 2,5 timme. Jag reste dock från Finland med ett gäng finska gruvdykare med färjan Grace och dagen efter körde vi upp till gruvan.

På vägen upp stannade jag på Järva krog och plockade upp Ricks gamla HW-dator som han inte behövde mer eftersom han mest springer uppför bergskedjor och paddlar kajak i feta forsar nuförtiden.

Väl uppe vi gruvan stod Jonna och Erik och tog emot oss och körde ner den enorma gruvhissen med vår utrustning. Det tar cirka 20 min för en sväng upp och ner med varuhissen. Man får inte åka ner personligen i hissen utan man får ta bends-trappan ner de dryga 400-branta trappstegen. Det tar alltså en stund att gå ner men värre skulle de bli sedan när man ska upp igen i slutet av dagen. Mest av allt har jag oroat mig för WC-möjligheter men nu har man fixat två otroligt fräscha toaletter, vilket lyx alltså. Hela logistiken och setupen omkring gruvan Tuna-Hästberg är alltså topnotch. Någon/-ra har spenderat väldigt mycket tid för att etablera denna dykplats. Allt är mycket bekvämt och enkelt, allt ifrån värmerum, gaslogistik, hissar och traverser som gör att man ej behöver slita i onödan med tung utrustning.

Eftersom Janne och Tapsa hade med sig sina scootrar och inte jag dök jag med Erik från Örebro, en duktig JJ-dykare som var lugn och sansad i vattnet som ingav lugn och ro för mig som första gångsdykare här i gruvan.

Vi lät flera finska dykteam gå ner i vattnet innan vi drog på oss grejerna och påbörjade vårt första dyk.

Vi gick igenom keyhole och ner efter en trappa och genom en smalare dörr och sedan en korsning där vi tog vänster och sedan vi Y-et tog vi vänster där vi kommer fram till en liten spårväxel där vi sedan vände dyket.

Ett intressant första dyk där jag fick se lite av det stora avlånga ”snea” brytrummet och sedan det så kallade keyhole vilket jag sett många bilder på tidigare.

Lite rostig vid första dyket men blir nog bättre allteftersom jag får mer dyk under helgen. Det är som att lite av den där fingertoppskänslan försvinner när man gör för långa dykuppehåll.

D18. TX 28/23