Namn: Lösen:

Dyk nr: 366, Tuna-Hästbergs gruva, workplace


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2017-11-19
MAXDJUP :
26 meter
DYKTID :
52 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
20 meter
VISAD :
195 ggr

Sista dyket gjorde vi i en nästan tom gruva. Kursgänget hade gjort sitt sista dyk och höll på plocka ihop och vi drog iväg på vårt sista dyk för denna gång.

Detta dyket gick vi bort emot Indy men stannade vid träkonstruktionerna vid ”workplace” och imponerades av alla lämningarna från gruvdriften. Det hängde wirar, gamla lådor och annat bråte huller om bladder på botten och på olika nivåer. Undra varför dom kallar det för workplace...det blir något att fundera på.
Vi simmade igenom ett ”hus” och sedan gjorde jag fast min reel och vi gick upp ovanpå huset och började letade efter lämningar av gruvarbetarnas fritidsförströelse men hittade bara en liten flaska, hade nästan förväntat mig ett berg av flaskor ...men det var ändå häftigt att få se lite omkring lite.

Vi vände och vevade in realen och sedan gick vi genom ett riktigt coolt smalt litet schakt som gick ner i ett stort rum där det fanns ännu mer bråte, stenar och annat godis. Där nere gjorde vi fast reelen igen och drog iväg bort och inåt för att se om vi kunde nå ”workplace” undre del men så duktiga var vi inte. Mathias var uppmärksam och behjälplig när jag försökte krampaktigt använda realen under vår upptäcksfärd. Jag gjorde en tie-off som ramlade av och dessutom snurrade jag den för mycket, tillbaka och göra om och göra rätt sedan fortsatte vi uppåt. Efter kanske 30 meter till vände vi dyket och gick tillbaka till reelen. Mathias hjälpte mig med att få ihop reelen och lyste bra och sedan gick vi tillbaka genom det smala schaktet/hålet upp och simmade hemåt. Allt gick fint. Väl framme plockade vi upp flaskorna som sista dykpar för denna helg och gick upp.

Plockade ihop alla grejorna och började den mödosamma lastningen och säckkärre-körningen och sedan allas fasa...trappan...

Så var Tuna-Hästberg invigd för min egen del. En spännande dykplats som kommer kunna bjuda på många intressanta dyk framöver om tillfälle ges.

Känns lite synd att inte Danne, Rick och Peter dyker mer och kunde visa lite av denna gruva men tidernas förändras och en ny våg av dykare är på väg in, en del vilka man blev lite bekant med under helgen. Kommer bli ett bra 2018 tror jag.