Namn: Lösen:

Dyk nr: 367, Finland, Montola-gruvan


DYKARE :
PARKAMRAT :
Höök  
DATUM :
2018-01-07
MAXDJUP :
50,2 meter
DYKTID :
54 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
10 meter
VISAD :
265 ggr

Dyk i Montola i Januari mitt i vintern är en spännande upplevelse.

Det är en hel del snö, minusgrader och gruvsjön hålls delvis uppe och fri med hjälp av pumpar som står på hela tiden, betydligt enklare än att behöva ha med sig motorsåg. Dock är Montola ganska välbesökt även under vintern och det är event här nästan varje helg så det behövs hållas isfritt kring nedgångsplatsen åtminstone.

Klubben kring Montoladykningen har anordnat med en värmebarack samt ordentlig belysning i kring bänkarna, vilket gjorde hela logistiken betydligt enklare.
Vi deltog i eftermiddagseventet med Karttunen som eventhållare. Det var 3 andra dykare plus Karttunen själv. En nogrann granskning av dokument, cert samt dykplan var trevlig och viktigt tycker jag.

Vi hade finmix i bakpaketet och skulle göra ett kortare dyk på röda linan. vi gick ner i vattnet utan större frysningar eller annat som är rätt vanligt på vintern. Tapsa hade lite läkage i ett första ste.

Dyket till en början gick bra, jag provandades min 50a för att vara på den säkra sidan innan vi gick djupare nedåt.

Kom ner på träkonstruktionen innan "dörren" som man passerar för att verkligen komma in i själva gruvan, då befinner man sig redan på 45 meters djup ungefär. Denna delen som vi skulle göra på röda är 200 meter lång vilken vi gjorde i lugnt tempo med fantastisk sikt. Tillbaka på stegen så hade det endast gått 19 minuter på dyket och tapsa frågade om vi skulle ta en sväng på den blå linan vilket var en god ide, vi hade gott om gas och stegen ligger på 45 meter men i princip i den öppna delen av gruvgropen.

Efter kanske 40 meter kom vi fram till en hål rakt ner i golvet som vi kikade ner i och man såg platåer nedanför men dom är ej för oss denna dag och med denna gas...

Vi vände dyket och kom tillbaka på stegen och gick uppåt efter den hela vägen till 30 meter där Tapsa gick på sin EAN32 och vi fortsatte upp emot 21 meter där jag gjorde mitt gasbyte till min 50:a.

På vägen vidare upp emot stocken och 10 meters nivån där vi hade vårt syre träffade vi på 4 käglor i vattnet som kom emot oss, det var karttunen och hans gäng som gjorde sitt sista dyk denna dag, vi hejjade och gick vidare uppåt. Bytet till oxygen gick fint och vi låg våra 10 minuter och sen sakta upp till ytan...då blev det lite kallare.

D18 - TX 21/29
80cuf - EAN50
7 lit - SyreResan hem var väl si sådär när vi fick höra om indicenten i Tuna som hänt samma dag men en troligen omkommen finsk gruvdykare.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201801072200652067_ul.shtml