Namn: Lösen:

Dyk nr: 156, Lillsved Värmdö - "Skraken"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2002-09-22
MAXDJUP :
41,5 meter
DYKTID :
59 minuter

"Skraken" och "Pluto", två vrak som vi aldrig besökt men har ungefärlig position på, denna dag var vi tankade för djupdykning och inställda på att hitta dem.

Hoppade i när ekolodet indikerade 30 meters djup, gjorde en fri nedstigning och nådde botten på ca 26 meter och började sedan simma utåt. Sikten var bra även om det var kolsvart. Efter en stund simmar vi på den kabel som förmodligen användes av "pluto" när hon drog "skraken" av grundet.
Följde kabeln, lite skrot och flaskor efter vägen, och det "kändes" att vi närmade oss. Till min besvikelse slutade kabeln tvärt på 40 meter men med vetskapen att hon ska ligga runt 42 meter bröt vi av vänster och simmade bara en kort bit innan vi lyckligtvis stötte på "skraken"!
Lars sköt en säck för att indikera att vraket var funnet.
Vraket var mindre än jag tänkt mig, vi simmade från fören akterut, runt bygget. Hon har lätt slagsida åt styrbord. Efter rundningen simmade vi utefter bygget på babord sida där man kan titta in i 5-6 stora "fönster".
En del ledningar, inredning och bråte, allt rostbrunt. Blev förvånad när jag tittade in i ett av hålen och på väggen ser ett litet kärl som ser helt nypolerat ut, förmodligen en tvålbehållare i rostfritt.
Fortsätter mot fören där vi vänder och gör en kort översimmning av fören sen är det dags att bege sig tillbaka.
Vi simmar samma väg tillbaka, känner mig aningen lätt på 20 meter och tycker inte att jag får ut all luft ur vingen, jag tar inga chanser utan släpar med mig en stor sten ;-)
Vi gör ett kort stopp på 20 meter, fortsätter sen till 9 meter där jag byter till decogas, avslutar på 6 meter. Lars trycker ihop min vinge och jag slipper släpa på stenen längre ;-)
Skjuter säck och blir upp plockad av båten. Två dyk görs på "Harm" men jag avstod och käkade dyra statiolmackor och snikade på lars kaffe istället.

Annat värt att notera var att:
- Ketha var dödligt bakfull och avstod dykning.
- T Asp är tillbaka efter sin andra tryckfallssjuka, nu med Nitrox och tuff utrustning!
- Stuart blev som vanligt sjösjuk och kräktes.

Deco: 9/3 - 6/11

2x12 EAN 26, 220 -> 80 bar
7 L Deco EAN 80, 180 -> 100 bar