Namn: Lösen:

Dyk nr: 370, Norge, Plura


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2018-05-10
MAXDJUP :
33,5 meter
DYKTID :
33 minuter
VATTENTEMP :
2,8 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
276 ggr

Dagens andra dyk gjorde jag tillsammans med Mawe.

Vi scootrade denna gång och hade som mål att ta oss förbi T-korsningen som ligger på mainline och vidare den djupare vägen emot luftkammaren men vända på 250 meter.

Vi hade med oss en stage som vi låg på till korset ungefär där vi dumpade den på cirka 120 bar och fortsatte på bakpaketen till vårt mål på 250 meter in i grottan. Allt var frid och fröjd, utrustningen fungerade och allt var enligt plan.
Mawe dunkade 250 meters pilen och vi fortsatte ännu cirka 25-30 meter till.

Sträckan 200-300 meter går längs med ett stort sne vägg med en enorm "rymd av vatten", alltså grottan är väldigt bred och stor på detta ställe. Tyvärr var sikten begränsad och man fick ej uppleva all dess mäktighet.

På vägen tillbaka plockade vi på oss stagen och gick tillbaka på denna så vi hade fin reserv i bakpaketen. En sak som jag lade märke till och vi pratade om efteråt, var avståndet mellan våra på-mainline-fastsatta stageflaskor som låg för tätt för att man med scooter och hela kroppen skulle kunna arbeta utan att "störa" sin buddy.
Om vi hade lagt flaskorna med några meters mellanrum vore nog upplockande effektivare. Nu fick jag som var först på vägen ut slå en lov med scootern för att komma rakt emot linan istället för att på ett rakare och enklare sätt kunna bra följa linan fram till flaskan och direkt plocka upp den.

Mawes Gavin-tank är betydligt snabbare än min lilla Halcyon-scooter men vi fick anpassat detta redan på vägen in.

Vid potatis-stenen på cirka 30 meters djup på utvägen så mötte vi Tapsa och Janne som just var på väg in i grottan. Dom hade som plan att ta vänster vid korset och följa den grundare och lite mindre gången upp emot luftkammaren. Under genomgången av dyken efteråt hade dom fått problem, vilket bara var början på alla problem vi skulle få resten av dyken.

Problemet var att Tapsas stage-regg frös både på ytan (DS4 Apeks) men också inne på 200 m plus penetration när han hade bytt till en annan DS4!! Det är mindre trevligt när man får frysningar inne i en grotta. Just denna tiden på året är det ett starkt flöde på plurälven och en hel del smältvatten far igenom grottsystemet.
Tapas hade stängt av sin stage-regg och gått på bakpaketet och han och Janne hade direkt avbrutit dyket och kört ut igen.

Tillbaka på ytan hade Mawe och Tapsa dykt färdigt för idag men jag och Janne skulle göra ett till dyk senare på eftermiddagen.

När vi kom tillbaka till Jordbru-farmen fyllde Torstein våra paket och dom var färdiga för ytterligare ett dyk.
På gården har man gjort avsevärda förbättringar vad gäller både logi och gasmöjlighet. Man bankar 90 000 liter Nitrox30 som är perfekt för den grundare delen av Plura-grottan och det finns tillgängligt syre om man behöver. Bänkar, bord och andra utrymmen är det gott om nu. Torkrummet har gott om plats och man får ha sina prylar på egen plats.

Login är ändå den bästa uppgraderingen på gården. VisitPlura-gänget har fått tag i sovbaracker i mycket fint skick med plats för 8 st dykare med egen toalett och dusch i varje rum. Det finns 2 st dubbelrum och 4 enkelrum. Barackerna ligger helt intill huset och närheten till kök och allrum är bara några meter.

Man sover, har utrustningen och lagar mat helt på samma plats och själva grottan ligger några hundra meter bort. Plura är verkligen en otrolig dykplats för den som brinner för grottdykning i lite kallare vatten. se mer på www.visitplura.com

D12 - EAN30
80cuf - EAN30