Namn: Lösen:

Dyk nr: 380, Finland, Montola-gruvan


DYKARE :
PARKAMRAT :
Hööki  
DATUM :
2018-12-15
MAXDJUP :
28,5 meter
DYKTID :
41 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
20 meter
VISAD :
266 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Dyk i montola igen efter faktiskt nästan ett år sedan sista gången vi var här.
Eftersom vi inte dykt mycket i år ville vi göra ett försiktigt dyk i Montola efter gula linan cirka 100 meter in. I Montolagruvan ligger merparten av all dykning på Trimix-djup men det finns några snuttar där man kan dyka lite soft på 20-25 meters djuo, nästan så man kunde kalla det Cavern-dykning.

Eventet startade klockan 15.00 så vi drog från Tampere cirka 10.30 för att köra det 25 milen upp till Södra savolax och Montola. Väl uppe vid gruvan träffade vi på Santala som hade projekt med själva gruvan och en brygga som dom hade lyft ner i vattnet under dagen.

Nedstigningsplatsen i Montola är något besvärlig på vintern då trappan ner som är rätt brant blir otrolig hal och farlig. Man har satt upp ett räcke där man kan hålla i sig men som det är på vintern så går allt man gör i snigelfart. Det var också vmycket folk då ett förmiddags-event slutade och en del folk drog. Ett gäng dykare från Savonlinna med Revosar och någon JJ anslöt till samma event som oss. Eventhållare var instruktören Karttunen, en noggrann farbror som det känns tryggt att ha på dykplatsen när man dyker.

Vi kom ner i vattnet rätt tidigt då allt gear var färdigkittat, nedgången på vintern då det är minus 10 blir också lite annorlunda än på sommaren och hösten då temperaturen är mer på plus sidan.

Tapsa hade lite trassel med en regg men när vi kom ner i vattnet var allt lugnt och vi gjorde hela bubbel- och par-kontrollen på 6 meter. Från den stora träpelaren drog jag reelen ner emot stocken nere på 20 meters djup. Tapsa var nöjd med min anslutning till mainline (gulingen). Vi påbörjade därefter dyk utefter den gula linan och sikten var inte lika bra som vanligt men 70 meter in gick vi igenom träkonstruktionen och brytrummen påbörjades och sikten var kristallklar. Dock hann vi inte långt in efter träkonstruktionen innan det börjades slutta neråt snabbt och vi vände dyket då linan stack ner djupare än 30 och man såg hela vägen ner till 45 meters nivån väldigt tydligt.

När vi kom tillbaka till stocken var jag fokuserad på att gå tillbaka men det hade bara gått 25 minuter och tapsa frågade om vi skulle dra iväg efter blå en sväng vilket vi gjorde. Vi följde blå linan cirka 40-50 meter då den går in i en lite trängre passage men sedan kommer man rakt ut på en hylla högt upp i ett enormt brytrum där man ser linorna på djupare nivåer och "sal-känslan" är total där sikten är extrem samt att man ligger högt högt över botten långt där nere. Riktigt stora brytrum med kristallklart vatten är svårslaget.

Dräkten som jag dyker med är verkligen redo att ta pension och säkerhetsmässigt är den inte optimal för längre dyk på vintern. Den tar in vattnet uppe på vänstra armen sedan säkert 50 dyk men under detta dyk kände jag även en kall känsla på vänstra benet också och den tilltog under dyket, på vägen tillbaka från gulan linan slog jag på elvärmen men kallheten på vänstra benet tilltog smygandes under dyket, inte till en besvärande nivå men jag kände det blev kallare vilket är mindre trevligt. Som tur är kommer min nya dräkt snart och denna får tacka för sig efter levererat 5 goda år och 5 halvgoda år.

Montola är en otrolig häftig plats att dyka på och att få möjlighet att dyka i vattenfyllda gruvor är en stor förmån tycker jag! Jag är också glad att det är relativt enkel tillgång till gruvorna här i Finland. Kul också att göra ett dyk med Tapsa igen i gruvmiljö.

Utrustningen skötte sig galant, inga läckage, inget smygpys eller annat annoying.

D18 - EAN27
11 liter - EAN50
MONTOLA: https://goo.gl/maps/CuH4PBrJ91R2
MONTOLA LINKARTA: https://montolankaivossukeltajat.com/images/MontolaLineMap45Pieni2.jpg

Decopuu = den stora träpelaren på 6 meter
Tukki = Stocken där gula och blå linan börjar

Vi har också gjort ett dyk till "pumppuhuone" efter blå linan: https://www.dykarna.nu/dyklogg/371347.html