Namn: Lösen:

Dyk nr: 158, Malta, Cirkewwa, Rozi the tugboat


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2019-09-06
MAXDJUP :
32,2 meter
DYKTID :
48 minuter
VATTENTEMP :
20 grader
SIKT :
20 meter
VISAD :
298 ggr

Hade med mig torrdräkten och det tjocka understället. Väl på plats så var det uppenbart att detta inte alls skulle behövas då det var 28 grader i luften och strålande sol. Valde då att dyka i t-shirt, sockar och kalsonger under torrdräkten. Jag utrustade mig med 8 kg och en 12 l 220 bar ståltank. Hade en BCD som var medium. Fungerade bra.

Man simmade ut en bra bit för att komma till själva vraket. Väl på vraket så hade vi gått genom språngskiktet vilket gjorde att temperaturen gick från 28 till 20 grader. Inga problem trots att jag hade så lite under skaldräkten. Frös inte alls. Precis som i röda havet.

Under dyket så märkte Carl att han drog massor med luft. Han hade plötsligt bara 70 bar kvar på 30 m. Dykguiden Derry sammlade snabbt ihop oss och vi simmade mot land samt gick sakta upp mot mindre djup. Ungefär halvvägs ut så signalerade Carl att han hade lågt med luft. Han hade då 30 bar kvar och jag hade 90-100. Han fick min octupss och andades ur den. Vi hade lite krångel eftersom regulatorn där sitter på "fel" sida. Alltså den är rätt väg för mig att andas ur, men fel väg förhonom. Försökte avvärja det problemet genom att lägga mig direkt under honom. Hjälpte inte nämnvärt. Jag visade att vi drog mycket lufgt.. vi hade gått från 90 till 60 bar på någon minut bara. Båda två kommer då ihåg Kjell Anderssons bevingade ord " det finns alltid mer luft" och utan att signalerat till varandra påbörjar vi en uppstigning till 5m från 12m. När vi är påväg upp så signalerar Derry att vi ska komma ner igen. Det är otänkbart med tanke på rådande luftförbrukning. Derry tar lös sin octypuss och pekar på den. Carl kopplar över till sin egen luft och vi går ner till Derry. Carl simmar med Derry och tar luft från honom. Jag har då 50 bar kvar och väljer att ligga en eller två meter ovanför dem. Allt går bra och vi stannar i Suzies Pool för säkerhetsstopp. Slutar dyket med typ 10 bar kvar i flaskan. Aldrig haft så lite luft kvar förr.

Vet ej varför han drog så mycket luft under dyket.

Parkamraters loggar:
Carl Järsberg - Malta - Rosie