Namn: Lösen:

Dyk nr: 162, Åland - "Hindenburg"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2002-10-04
MAXDJUP :
42,1 meter
DYKTID :
56 minuter

Intrycken från det tidigare dyket var många och längtan tillbaka till Hindenburg var stor. Under ytintervallet snackades det om planer och upplevelser. Andreas undrade om jag såg skorstenen vilken jag i mitt lindragande helt missat.
Dyket planerades kort och vid 15-tiden var vi åter på väg nedför linan.

Med vetskapen om hur lättorienterat vraket är och den goda sikten avstod vi från lina. Simmade snabbt fram till skylighten och tittade återigen på porslinet och inredingen.
Fortsatte till bygget och skorstenen , nu förstod jag varför Andreas ställde sig frågande till hur jag kunde ha missat den enorma tunnel som denna skorten utgjorde! Den har slitits från sin plats, förmodligen av en trål och den har lämnat ett stort gapande hål efter sig som blottar Hindenburgs inre.
På skorstenens innersidor satt stegar på två sidor. Vi simmade utmed nästan hela skorstenslängden, mycket imponerande. På tillbakavägen hittade vi ångvisslan, en riktig stor pjäs i mässig och med kuggar och drev för att kunna roteras. Strax bredvid var en vägg borta in i bygget, där inne låg en stor lanterna på styrbordsidan. Efter en närmare granskning pekade Andreas ivrigt in genom en öppning, inuti lanternan satt en stor glödlampa helt intakt.

Vi rundade bygget från styrbordsidan och simmade genom promenaddäck. På vår vänstra sida passerade vi dörrar och korridorer. De flesta ventilen och fönster är hela och det kändes nästan overkligt att Hindenburg legat på botten i över 80 år.

Vi tog ytterligare en titt på maskintelegrafen innan vi återvände till linan. Besöket på Hindenburg var enligt mig ett dyk i världsklass! Detaljerna är många och hela vraket är i mycket gott skick. Tyvärr stals hindenburgs ratt tidigare i sommar, mycket tråkigt.

Bottentid: 25
2x12 EAN 26, 200 -> 100 bar
7 L deco EAN 80