Namn: Lösen:

Dyk nr: 166, Åland - "Dagmar Clausen" (Fören)


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2002-10-06
MAXDJUP :
18,6 meter
DYKTID :
38 minuter

Efter kaffepaus och ett besök vid minnesmärket efter de omkomna på "Plus" så skulle vi dyka på "Dagmar Clausen", ett vrak som är avbrutet på mitten. Min store dykkompis Andreas åmade sig över en arm så soldat Asp hoppade troget in som parkamrat.

Vi gick ner på fören, den står rakt upp och ser lustig ut men erbjuder inte så mycket dykning. Efter 10 minuter var vi trötta på denna del och simmar utmed grynnan för att ta oss till aktern.
Strömmen var otroligt stark och vi fick ta i för kung och fosterland för att komma någonstans. Efter att ha kämpat i något som kändes som en evighet grabbar jag tag i en sten och visar med handflatas till Asp att jag måste vila, vi hänger som vimplar i strömmen och inser att vi inte kommer att ta oss fram till aktern.
Vi vänder dyket. Efter att ha följt med strömmen en bit tar vi oss ner bakom en sten i "lä", jag inser att vi inte kommer att kunna ta oss tillbaka till fören så jag gör tummen upp och får en tumme tillbaka.

Från 10 meter skjuter jag decosäcken och vi börjar uppstigningen, så snart vi lämnat botten tar strömmen över och vi får en hastig resa över ålandsbotten. Drivande byter jag till decogas och efter en liten stund hör vi båten åvanför samt en dykare i vattnet. Gör okejtecken och båten åker tillbaka medans vi genomför säkerhetstoppet drivande. Av någon anledning kommer säcken under båten och vi dras upp till 3 meters djup, min dator skriker SLOW och jag matar ut mer lina för att inte ploppa. Vi kommer snabbt ner på 8 meter igen när säcken kommer rätt och jag lindar som en galning medans jag håller koll på datorn för att inte få för högt PO2.
Efter denna tur avlöper allt lungt. Vi genomför ett extra långt säkerhetsstopp och låter även Asp andas min decogas.

Väl uppe blir vi snabbt upplockade av båten. Det visar sig att ingen dykpar lyckats ta sig fram till den aktre delen.

2x12 EAN 31, 100 -> 40 bar
7 L deco EAN 80