Namn: Lösen:

Dyk nr: 403, Finland, Kaatiala Luohos, Kuortane


DYKARE :
PARKAMRAT :
Marko Kauppinen, Hirvimies  
DATUM :
2020-03-21
MAXDJUP :
38,6 meter
DYKTID :
42 minuter
VATTENTEMP :
4 grader
SIKT :
8 meter
VISAD :
104 ggr

inte det snyggaste av dyk.
Team om 3 skulle vi dyka i Kaatiala när allting annat var nerstängt pga Corona-viruset.

Det är cirka 2 timmars körning från Tammerfors i princip rakt norrut. Man kör igenom byar och platser såsom Kuru och Virrat och sen så småmingom kommer man fram till Alavus där man går in på ABC-makken och sedan därifrån är det bara några kilometer till Kaatialan Luohos.
En mycket välbesökt öppen gruva med två stora lastbildorter där det i princip varje helg året om kommer dykare, så också idag. Det var väldigt mycket folk faktiskt.

Det är också en smidig och enkel plats att dyka på då det finns stegar, bänkar och grillplatser om man önskar grilla.

Vi hade med oss en svag nitrox och sen decogas på det. Djupet är nästan alltid mellan 30-35 meter med någon minut på lite djupare vatten och då blir ju luft en rätt kass gas om man ska in och grotta längst in i orten där de blir 40 meter djupt.

Vi gjorde till en början ett rätt ok dyk men sedan på vägen ut blev det en rejäl cluster-fxxx och vi har flera problem med kommunikationen men som egentligen startade på ytan då vi inte planerade nogrannt hur vi skulle göra. Det blev ett visual jump och lite annat slarv och slöhet som ofta inträffar när man dyket på platser som man känner till sedan innan, eller "tror sig känna" till.
Mawe tog också fel lina på vägen ut och det blev han irriterad såklart över men också hur dåligt jag skötte kommunikationen mellan honom och mig samt janne. Jag hade en bra känsla och koll på hur Janne ville göra med jumpet och dyket men det fick jag aldrig meddelat Mawe innan Janne hade dragit så jag stannade mellan och sedan drog jagmig tillbaka mot Mawe efter jag försökt få jannes uppmärksamhet. Nåväl, vi kom rätt åtminstone till slut och gick upp till klockan, gjorde vårt 5 minuters deco och sen var det bara pallra sig upp ur plurret. Ett händelseriktigt och bra dyk men som vanligt i team om 3 så blir de ibland slentrian med planeringen och då krävs de bara en liten grej för det ska balla ut som det gjorde nu. Inte ett snyggt dyk mao.