Namn: Lösen:

Dyk nr: 77, Släggö, Lysekil


DYKARE :
PARKAMRAT :
Fredrik  
DATUM :
2002-10-12
MAXDJUP :
19,5 meter
DYKTID :
39 minuter

Nattdyk på Släggö. Efter en dags mestadels ytplaskande rescueövningar och en mumsig lasagnemiddag på Oxygene tvekar vi lite. Orkar man med ett nattdyk? Klart man gör.

Det blåser lite kall frånlandsvind vid Släggö och det mörka vattnet ser allt annat än inbjudande ut. Vi hoppar i, simmar ut mot klippan och går ner.

Sikten är riktigt bra, våra inte allt för kraftiga lampor lyser ett gott stycke innan käglorna tonar ut i intet. Vi svävar ut över Släggös droppar, våra lampor spelar över berget. Det mörka vattnet inger en tydlig känsla av oändlighet.

På vägen ner ser vi en ål som är en aning större än den vi såg igår i norra hamnen. En hel släktträff med trollhummer hittar vi också. Maskeringskrabbor sitter i givakt på stenar och filtrerar vatten i jakt på något som luktar mat. Ett par mer eller mindre förvirrade torskar hittar vi också. Fredrik kan inte låta bli att retas lite med en som flyr rakt in i mig. Jag kan inte låta bli att skratta åt det komiska i situationen.

På tillbakavägen stöter vi på en hummer och ett par krabbtaskor, och när vi svänger runt hörnet in mot hamnen ser vi ett svagt ljussken en bra bit bort. Det är Petter och Tobias som också är med och dyker. Efter säkerhetsstoppet släcker vi våra lampor och leker med marelden. Lysekils gatlyktor glittrar i vattenytan ovanför oss.

Ett riktigt inspirationsdyk.