Namn: Lösen:

Dyk nr: 416, Finland, Haveri guldgruva - Uusi Louhintasali


DYKARE :
PARKAMRAT :
Hirvimies  
DATUM :
2020-11-29
MAXDJUP :
51,3 meter
DYKTID :
55 minuter
VATTENTEMP :
5,5 grader
SIKT :
4 meter
VISAD :
91 ggr

Dyk i Uusi louhintasali med Janne.

Dyk tidig morgon på Pasi Lammis event. Han hade redan lagt upp ett event klockan 9.00 när vi tänkte dyka så vi hakade bara på det.
Det har varit betydligt mera folk i Haveri denna höst eftersom det är issues i Ojamo och instruktörer har väl kommit på att det är ganska behändig plats att köra kurser på, både vilket djup man vill samt gruvorter för Mine-diving kurser.

Vi hade scooter med oss denna gång, bara för att få en så snabb transport som möjligt från 35 meters linan över till uusi louhintasali.
När vi hade kommit fram till ingången satte vi fast scootran op linan samt gick över till tx stage med 21/35.
In i orten, förbi vagnen och upp emot korsningen där vi tog vänsterlinan som går snabbt utför och ner djupare. svängen (circuit) går liksom ner och upp runt i botten av en brytsal. Man rundar liksom ett stort fett klippblock som hänger ner i hela salen.
Man rundar botten och sen bär det uppåt snabbt. Sikten var inte den bästa som 45+ meter brukar bjuda på i haveri.
Väl upp tillbaka på 35 meters djup så fullföljde vi circuiten. Vi kom fram till trästolpen där båda linorna går åt varsitt håll. Jag simmade först ut och janne efteråt och samlade ihop sin reel. Ute på linan väntade jag till Janne kom och sen bytte vi gas igen. Den tunga nitroxen och narkosen slog som en vind i pannan och man blev lite virrig först innan man blev van med gasen igen. Det var liksom långsamt att klippa på och av manometern men sen när vi började köra scooter gick det bra igen. Tillbaka körde vi mot VLS och Janne signalerade när vi såg koukuluola som vi dök in i för två veckor sedan.
Vid North så tog vi linan upp till 14 meters stenen, gjorde ett visual upp till 6 meters linan (hela 6 och 35 meters linorna som går runt i brottet är ej OH) så man dyker i brottet som om det är en sjö, dock med tanke på sikten så håller vi oss till linorna ändå och brottets utformning gör det väldigt olämpligt att inte hålla sig till linsystemet, oavsett om man är OH eller inte.

Från 6 meters linan scootrade vi hemöver och tog vänstervarv tillbaka och så hade vi egentligen scootrat runt hela brottet men på lite olika djup.

Ett riktigt bra dyk, nästa helg Ojamo.

D12 - EAN28
80cuf - Tx21/35
7 liter - syre