Namn: Lösen:

Dyk nr: 425, Finland, Montola-gruvan


DYKARE :
PARKAMRAT :
Höök  
DATUM :
2021-01-16
MAXDJUP :
45,2 meter
DYKTID :
52 minuter
VATTENTEMP :
1 grader
SIKT :
25 meter
VISAD :
55 ggr

Vinterdyk i Montola.

Två gånger tidigare har vi åkt till Montola-gruvan mitt i vintern och ofta är det riktigt kallt, så också idag.
Det var -18 när vi kom fram och vi visste det skulle bli trassligt och omständigt att dyka.
Eftersom Ojamo är lite avstängt så är belastningen på Haveri, Montola och Kaatiala väldigt stor och eventen är riktigt fulla.
Idag var det tre event på förmiddagen och tre event på eftermiddagen med c:a 40 personer totalt som deltog under dagen. Santala höll kurs på förmiddagen och hade ett öppet event på eftermiddagen som vi upptäckte förra helgen. Det fanns två lediga platser så jag och Tapsa bestämde oss för att dyka i Montola igen, sista är det 2 år sedan tror jag.

Vi förberedda allting och bytte om i den varma sköna baracken där det var många andra dykare men alla är väldigt förstående för varandra. Hade man inte haft värme så är den sprintervan med dieselvärmare enda altnernativet om man ska kunna dyka fler än ett dyk. Jag förstår inte riktigt hur man dykt i till exempel Kaatiala flera dyk under en kall vinterdag.

Vi hade lite trassel med att komma ner i vattnet, min högra post friflödade och tapsa fick stänga och öppna tre gånger under vattnet. Datorn visar på minus 3 grader vid ytan så inte konstigt det är problem med utrustningen. Det gick dock helt fint tredje gången och jag tryckte mig själv ner till 3 meters djup där jag fixade med mina reggar och provandades båda reggarna ordentligt. Sedan fick jag gå upp några meter och hämta min 80 cuffare med decogas.
Den klippade jag på och provkörde också den i en halvminut. Efter c:A 5-10 minuter på 5-6 meters djup var vi klara.

Dagen till ära hade vi båda även ingen reel med oss :) så vi fick dra spools från Deco-puu (decostocken) på 8 meters djup ner till stocken på 25 meters djup där både gula och blåa linorna börjar.

Tapsas spool tog slut cirka 4 meter från stocken så jag plockade upp min spool där jag gjorde fast min spool direkt i blåa linan. Därifrån börjar själva dyket på blå linan.
Det som är lite olämpligt i Montola är det stora djupet på nästan alla rutter. Det är endast cirka 70-100 meter utefter gula linan som ligger på ungefär 20-25 meters djup, annrs är det nästan bara Tx-djup överallt. Därför blir Montola en plats för en snäv skara dykare. Men gruvan är otroligt fin, brytrummen mäktiga och sikten helt fantastisk.
Jag har bara dykt här några ggr då pieksämäki ligger tvyvärr dryga 3 timmar hemifrån så det blir mycket enklare att man drar till Haveri istället och kan vara hemma på 3-4 timmar inklusive allt. En montolaresa tar hela dagen.

Vi simmade en blå i cirka 15-20 minuter där vi passadera 2 brytrumm och kom fram till målet på c:a 45 meters djup, pumphuset. Vi fortsatte en bit till och sedan signalerade jag åt Tapsa där jag också visade att jag ville vända dyket. Det var lagom för denna dag där temperaturen var en utmaning före dyket och under själva dyket men även komma upp ur vattnet är besvärligt med dubbel18 och den branta stegen mitt i vinter där doubleenders och bältesspännen fryser fast på några sekunder.

När vi simmade tillbaka vinkade Tapsa till mig och pekade på sin dator att den var sönder! Det händer inte ofta, jag tror jag aldrig haft en trasig dator som pajjat under dyket.
Sedan visade det sig att datorn hade visat tapsa att det var 25-30 meter under sista metrarna ner till pumphuset när det i själva verket var 40+ meter djupt...Jag visade min dator och han såg vilket djup vi var på. Ingen fara med gas etc då vi planerat att simma till pumphuset men ändå irriterande och störande när datorn ballar ur.
Vi hade exakt samma gaser i båda bakpaketer och decoflaskan så det passade perfekt att köra decot på min dator.

Sakta men säkert simmade vi tillbaka efter blåa linan och kikade in botten på brytrummen igen och kom sedemera igenom träkonstruktionen på 30 meters djup och då såg vi två andra dykare som drog från decopuu och in mot gula linan, det måste ha varit selkamo och hans kompis. Såg att den ena hade lämnat sin 50:a på stocken och den var knallröd i färgen, ganska speciell färg på en 80cuffare :)

Väl på stocken plockade vi upp spoolen och gick sakta uppåt och gjorde vårt gasbyte på 20 meter och fortsatte därifrån dyket uppåt mot decostocken. Datorn visade 4 minuter på 6 meter.
Väl uppe på 8 meter stannade vi där och decade ur så vi var "rena" och Tapsa visade att han ville lägga 2 minuter extra vilket vi gjorde.
Sedan upp emot utmaningen med uppstigningen för trappan. Vi klippte av oss allt vad som hette metallspännanen och double-enders innan vi steg upp ur vattnet.

Väl uppe plockade vi av oss allting, samlade ihop grejerna. Pratade lite med Santala och sedan drog vi hemmåt igen.

Mycket trevlig dykdag med Tapsa!

D18 - Tx21/35
80cuf - EAN45