Namn: Lösen:

Dyk nr: 427, Finland, Haveri guldgruva - Turisti + Vaakaluola


DYKARE :
PARKAMRAT :
Hirvimies + Höök  
DATUM :
2021-01-30
MAXDJUP :
34 meter
DYKTID :
43 minuter
VATTENTEMP :
3,6 grader
SIKT :
2 meter
VISAD :
109 ggr

Klicka för förstoring

Till album »

Dyk en lördag i Haveri med Janne och Tapsa.

Under veckan hade det snöat rätt mycket så jag åkte 1 timme innan eftersom jag just fått egen nyckel och röjde lite snö innan för portarna. När Janne och Tapsa kom snackade vi lite strunt och sedan började vi förbereda oss för dyket.
Det var cirka -6 grader ute vilket gjorde att vi inte gjorde några som helst checks på ytan och spenderar minsta möjliga tid vid ytan innan vi gick ner. Janne satt dessutom och väntade på att vi gick ner så det inte blev för trångt på avsatsen.

Lite pryttel och pråttel nere på 6 meter så var vi efter ett par minuter klara att påbörja dyket.

Jag ledde dyket och hade med mig min nyinköpta reel som jag nätt och jämnt fick köpa av Andrew på DiveHard, han är nästan värre än norrmannen som drev OT för 10 år sen. Man fick knappt gear av andrew om man inte tänkte och hade samma logiska tänkande som honom.... sjukt irriterande. Vill bara köpa en reel och that's it...kan det var för mycket begärt.

Väl över på andra sidan kom vi fram till turistgruvans ingång där jag gjorde en rejäl primary alldeles vid den feta stenen utanför ingången. Frågade om alla var klara och sen gick jag in i turistgruvan.

Andra tieoff drog jag åt ordentligt och sen tredje fästpunkt var inne i brytrummet i en träkonstruktion där också linan inne i turistgruvan börjar.
Vi följde sen linan i turistgruvan går egentligen rakt ner från nivå 9 meter och sedan lodrät ner efter väggen nästan ner till botten av turist på 25 meter. Väl där nere pekade Janne på min stage och sa jag skulle droppa den på linan vilket jag gjorde. Sen tog vi en tur ner in i schaktet och följde linan ner till vaakaluola, en rutt vi bara de senaste året börjat ta efter Mawe och Janne gjorde de första gången förra våren tror jag. Det finns en röd kaka på linan där linan från turist slutar och den ligger faktiskt bara 2 meter från vaakaluolalinan, vilken vi gått förbi säkert 20 ggr men inte sett den. Tänk egentligen vad man missar på ett dyk...

Väl nere i vaakatunneln så vände vi rätt kvickt då Tapsa hovrade på botten av turist och väntade på oss.
På vägen upp ligger man liksom lite snett uppåt och luftbubblorna slår i taket bara 20-30 cm från huvudet och det är otroligt oljud..man tror nästan det är något friflödar. Det var riktigt dålig sikt tillbaka vilket är förståeligt, schaktet är i princip omöjligt att inte silta hur duktig man än är.

Sen i turist gick vi sakta uppåt och sightseeade lite. Janne drog in i schaktet igen på 16 meter vilken också har en utång till öppna brottet, men den är riktigt trång, inte litjågatrång men ändå tight med mina referensramar.

Janne drog sedan ut först, sedan Tapsa och jag rullade upp linan med nya reelen. Väl tillbaka var de debriefing och ihopplock av grejerna. Ett mycket bra dyk där allt gick fint och vi frös inte alltför mycket.

D12 - EAN27
80cuf - EAN29