Namn: Lösen:

Dyk nr: 97, Norr om Rörö


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2021-08-22
MAXDJUP :
15,8 meter
DYKTID :
9 minuter
VATTENTEMP :
18 grader
SIKT :
1 meter
VISAD :
237 ggr

Det här är ett sådant där dyk som man funderar över om det ens är värt att logga då det är så kort. Men efter en del fundering och dialog så konstaterar jag att det är ett dyk full av erfarenheter som är av vikt i sig för mig.

Bakgrunden var att vi fått en förfrågan om ifall vi var intresserade av att ta reda på vad som ligger på botten strax norr om Rörö. Personen som ställt frågan hade sonarbilder och det var onekligen väldigt likt ett vrak. Ca 15 meter långt och förmodligen något nersjunket, på ca 17 meters djup. Alltså inget känt sådant.

Vi konstaterade redan på ytan att sikten var bedrövlig. Och att åtminstone ytvattnet onekligen såg strömt ut. Vi diskuterade lite olika alternativ och bestämde sedan att lägga båten för ankar nära bojen vår kontakt hade lagt ovanför det som fanns på sonarbilderna. Vi skulle gå ner för ankarlinan. Började med ett dykpar. Förhoppningen var att sikten skulle klarna lite djupare och strömmen avta något. Om ytan inte fått någon indikation från oss inom 15 minuter kunde nästa dykpar gå i vattnet. Om inte skulle vi vända och börja stiga uppåt och blåsa boj för att indikera avbrutet dyk. Då var det liksom ingen mening.
Jag och Tomi kittade upp och gick i vattnet. Jag drev direkt ifrån båten och fick en tamp från skepparen för att kunna ta mig tillbaka. Att simma för glatta livet gjorde bara att jag höll mig stilla. Det var tokströmt. Vi tog oss till ankarlinan och började nedstigningen. Sikten var bedrövlig och enda referensen var linan och dykdatorn. Det fanns inte på världskartan att släppa linan. När kättingen till ankaret kom (varpå vi borde befinna oss ca 1 meter från botten) fanns ingen tillstymmelse till referens. Vi såg inte botten om den så befann sig tryckt i ansiktet på oss. Tomi korsade underarmarnana och tummade upp. Det var ingen idé. Jag bekräftade och vi påbörjade färden uppåt. Tomi signalerade att jag skulle skjuta boj, så med armen i krok runt linan skickade jag upp bojen. Det var lite pyssel att hålla ordning på linrullen, hålla koll på datorn, linan och släppa ut luft ur dräkten men det gick sjukt bra. Jag är jättenöjd över min insats. Jag höll till och med på att göra säkerhetsstop. 9 minuter senare bröt vi ytan och kunde plockas upp i båten och berätta att det var helt lönlöst idag. Vi får klura på när och hur man kan göra ett nytt försök. Nu vet vi i alla fall förutsättningarna och det gör det lättare att planera för nästa gång.