Namn: Lösen:

Dyk nr: 459, Ingrid Horn (Mapas med Niklas)


DYKARE :
PARKAMRAT :
Marko Kauppinen, Hirvimies  
DATUM :
2021-10-21
MAXDJUP :
38,1 meter
DYKTID :
74 minuter
VATTENTEMP :
5 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
127 ggr

Andra dyket för dagen blev Ingrid Horn.
Mitt kanske 4 eller 5e dyk på vraket.

Har alltid velat göra ett ordentligt dyk här men omständigheterna, erfarenheter och utrustning har oftast begränsat hur långt och djupt man gjort dyket.
Idag hade vi alla rebreathers och vi tänkte att vi skulle ta oss tid och sakta simma emot fören för att se om sikten var snäll nog.
Det blev ett händelserikt dyk. Ingrid är ju mytomspunnen och kanske det bästa vraket inomskärs men sikten är ofta förbryllande dålig.

Vi simmade vi ner efter linan till aktern och kom direkt på ratten som stoltserar upp som den alltid gjort.
Tidigare dyk på Ingrid har egentligen alla gjorts på endast aktern. Ett par gånger gånger har jag vågat mig en tur över bakre lastrummen men egentligen aldrig sett bygget. Skrönorna och historierna om hur dykare irrat bort sig och tappat vraket är många så bara i dykgenomgångarna så har man blivit lite skrämd.

Från aktern och ratten rörde vi oss mot bygget på styrbordssidan. Sikten blev något sämre, cirka 2 meter ungefär. Vi drog ingen lina men orienterade oss med hjälp av reling och svalgången. Med RB blir det lite annorlunda än med öppet, speciellt på ett dyk som detta. Man känner ingen tidspress på samma sätt.
Alldeles innan det främre lastrummet på styrbords sida så samlade Mawe ihop hela teamet och vi gick i bredd föröver med visuell kontakt med relingen. Vi gick i denna formation hela vägen ner till backen på 38 meters djup. Bakom backen finns en stor rejäl dy-knöl som täcket i princip hela fördäcket. Vi gick inte över knölen då vi inte hade riktigt koll på att fören skulle sticka upp bakom.
Efter 1 minut på backen så vände vi och började gå tillbaka.
Vi kikade in svalgången och tittade lite in i hålen på vägen akteröver.
Sikten var cirka 2-3 meter och navigeringen är inte helt enkel men det var ändå en häftig känsla att äntligen få se stora delar av Ingrid Horn. Dock är vraket så stort och så brett att det kommer ta många dyk innan man hunnit se alla delarna av det gamla vraket, mycket på grund av sikten som begränsar vilka avstånd man vill hålla till en visuell referens som man är bekväm med.

I slutet av dyket så gick vi ner och kollade in rodret som verkar ligga lite på sidan.
Sedan såg vi en konstigt ljus uppe på linan. Jag fattade först inte var det var men sedan när vi kom närmare så upptäckte vi att det var Niklas ROV som hade trasslat in sig i linan mellan vraket och bojstenen. Niklas blinkade och försökte förgäves komma loss men det fanns inte en chans utan hjälp. Tillsammans med Mawe så fick vi loss ROVen och niklas kunde fortsätta göra oss sällskap på vägen upp till det vågiga decot.

När vi kom till 12 meter och låg på stenen nedanför så började vi kollade på datorerna och såg hur mkt deco det skulle bli.
Decot överlag gick bra men på 6 meter men det gungade rätt rejält men när ROVn kom och nöp mig i armen med gripklon blev decot lite roligare :)

Dil. 21/35