Namn: Lösen:

Dyk nr: 37, Anna-Maria, Dalarö dykpark


DYKARE :
PARKAMRAT :
Jessika Olofsson  
DATUM :
2022-07-17
MAXDJUP :
19,4 meter
DYKTID :
43 minuter
VISAD :
47 ggr

Jättekul att se detta fantastiska vrak med sin spännande historia.

– Var aktsamma med elden! Med dessa ord lämnade Philip Bewe det infrusna flöjtskeppet Anna Maria i Dalarö hamn för att gå till krogen. En timme senare sjönk fartyget efter en våldsam brand.

Vraket i Dalarö hamn har ofta kallats Saltskutan eftersom det antogs vara resterna av en saltlastad pråm som sjönk i slutet av 1800-talet. Idag är Saltskutans hemlighet avslöjad. Vraket har identifierats som flöjtskeppet Anna Maria, förlist 6 februari 1709. I november 1708 lämnade Anna Maria Stockholm med en last som skulle till Lissabon. Vid Dalarö fick resan avbrytas eftersom isen redan hade börjat lägga sig. Beslutet togs att Anna Maria skulle stanna där över vintern. Fem man ur besättningen lämnades kvar som vakter.

Efter frukost den 6 februari 1709 gick Bewe iland för att köpa brännvin, skorpor och kött. Han skulle bjuda kamrater från andra vinterliggande fartyg på middag. Efter middagen gick sällskapet till krogen. De fyra övriga i besättningen lämnades på fartyget med förmaningen att vara aktsamma med elden. Det dröjde dock inte länge förrän även de lämnade fartyget och gick till krogen.

Efter att ha druckit öl i en timmes tid hördes rop från hamnen: Elden är lös! Kroggästerna sprang till hamnen och såg att det var Anna Maria som brann. De som upptäckte branden hade försökt släcka den, men skeppet kunde inte räddas utan försvann med ett fräsande genom isen. Vid rannsakning efter händelsen dömdes tre av männen till fyra dagars fängelse på vatten och bröd. De två som lämnat skeppet sist fick åtta dagars fängelse. Straffen var mycket lindriga i förhållande till den skada som orsakats.

Anna Maria ingår sedan 2014 i Dalarö dykpark.