Namn: Lösen:

Dyk nr: 22, Dalälven Leksand, Leksandsbron


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2023-01-06
MAXDJUP :
7,9 meter
DYKTID :
30 minuter
VATTENTEMP :
1,8 grader
SIKT :
3 meter
VISAD :
42 ggr

Leksands dykarklubb bjöd in till Trettondagsdyk. En perfekt upptakt inför dykåret 2023. Vanligtvis går midvinterdyket av stapeln i mellandagarna, men julhelgen 2022 gav så få lediga dagar att detta blev en bra kompromiss. Arrangemanget var som vanligt välordnat och lyckat. Magda Laurell såg till att alla kunde trivas. Hon styrde och ställde så att alla som ville fick möjlighet att dyka. Vi fick mat och de som frös eller bara var badsugna kunde värma sig i den vedeldade badtunnan. Min Anette följde med på utflykten och hon såg ut att trivas trots att hon själv inte dyker.
Vädret var vinter med snöfall och 6 minusgrader. Alexander gav mig några goda råd som jag i efterhand förstår är livsviktiga. "Andas inte i reggen innan du kommer i vattnet" var en sån sak. Allt som blev vått frös ihop på en minut, även saliven i andningsventilerna. Det blev ispansar på utrustningen så fort vi reste oss ur vattnet. Vi kom i och gick ned. Det var helt surrealistiskt! Vid 2 meter blev det kolsvart och ytan ovanför var skimrande kopparfärgad. Vattnet var iskallt och klart. Vid de tidigare dyken under 2022 hade det varit närmast stiltje i älven. Nu var det så strömt att man måste simma emot eller ligga helt bottennära och hålla sig i stenar och stockar för att inte sugas med i draget. "Hur kan det vara vårflod i januari?", tänkte jag, och kom inte på något rimligt svar. Vi tog den välbekanta vändan efter linorna. Utmed Leksandsbron, sedan den norra stranden medströms, därefter söderut över den sjunkna stockbron och tillbaka mot klubbhuset. Vid båtvraket signalerade Alex och visade mig en bottenfast gigantisk vajande flagga med Leksands IF:s emblem. Så otroligt påhittigt och kul!
30 minuter var lagom, jag var helnöjd. Det har blivit en ovana att mitt senaste dyk känns som det bästa hittills. Hoppas det förblir så länge än!
Du Alexander, varför är det vårflod mitt i vintern? Han tittade lite frågande på mig. - De kör ju kraftverken för fullt, de tömmer vattenmagasinen uppströms!
Tja, vad ska man säga? Jag är inte bra på allt!

Parkamraters loggar:
Alexander Tengzelius - Leksand, husrevet