Namn: Lösen:

Dyk nr: 82, Skår, Gullmarsfjorden


DYKARE :
PARKAMRAT :
Fredrik  
DATUM :
2002-11-06
MAXDJUP :
28,0 meter
DYKTID :
41 minuter

Det blåser hårda sydostliga vindar och är lite mulet. Vid Skår innebär det i stort sett frånlandsvind, så det är inga höga besvärliga vågor. Det är dock kallt att ta på sig utrustning, så vi ser till att komma i utan onödiga dröjsmål. Vi tänker oss idag att dyka från utsidan av den lilla kobben som ligger mitt på stranden. Därifrån går vi rakt ut, för att sedan vända in åt höger.

Vi går ner, gör varsin slutpåluftövning, och följer sedan den brant lutande botten ner till maxdjupet. Förhoppningen är att vi ska få se några havskräftor där nere. Botten växlar mellan sediment och små väggpartier. Här växer bisarra mängder av vita sjöpungar på sina ställen.

På djupet ser vi inga havskräftor, och den mjuka botten övergår än en gång i klippvägg. Vi bestämmer oss för att börja glida lite uppåt. Under oss på väggen sitter en fotbollsstor sjöborre. Vi kommer upp på ett nytt parti mjukbotten där vi hittar ett gäng med små plattfiskar av olika slag. Fredrik tycker att han ska fånga en med händerna - det lyckas honom inte.

Längre upp hittar vi en tom hummertina, jag konstarerar att sikten är riktigt bra, även om det pga det låga ljuset är rätt mörkt - man skymtar faktiskt bojen till tinan där uppe vid vattenytan. Lite senare hittar vi också hummern som hör till tinan. Under ett stort stenblock finns en naturlig hålighet, och när vi kikar in ser vi en hummer stor som en pansarvagn tuffa omkring därinne. En av de största jag har sett under min korta dykkarriär.

Ytterligare lite längre upp, på väg mot säkerhetsstoppet, stöter vi på ett par nakensnäckor av typen trädryggsnigel. De har verkligen en fantasifull kroppsform. Säkerhetsstoppet går bra, och vi bryter ytan istortsett exakt där vi började.

Allt som allt ett helgott dyk, där allt fungerade klockrent och den där totala glidarkänslan infann sig.