Namn: Lösen:

Dyk nr: 78, Kvinnersta Södra


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2024-06-16
MAXDJUP :
19,8 meter
DYKTID :
68 minuter
VATTENTEMP :
6 grader
SIKT :
10 meter
VISAD :
60 ggr

Eftermiddagsdyket i vardande. Jag försökte radera känslan av förmiddans nesliga plurrning med öppen torrdräkt. Dräkten hängde upp och ner och droppade påminnande. Bootsen torkade jag ur med stora klutar av hushållspapper vilket tog bort den värsta vätan. Som tur var hade jag packat med ett extra underställ också. Hoppet om en bättre eftermiddag återkom så smått.

Traditionen bjuder att eleverna i enstjärniga CMAS-kursen efter lunch ska gå på visning av Kvinnerstabrotten. Jag hängde på som vanligt, vilket också börjar bli tradition. Alexander guidade vant och berättade om gamla tider då man bröt kalk och om yngre tider då man som dykare hoppade från kanter och klättrade på stegar. Han pekade ut tunnlar och visade från utsiktsplatsen var vi hade varit under förmiddagen. Vid Kvinnersta Norra var det crowded. Grupper med fridykare som höll sig i sina bojar och pratade mellan dyken. Folk som förberedde fotografering inför hopp från klippkanterna och senare publicering på nätet. Och så Per-Anders från Dykning.net som körde ännu en PADI-kurs av en högre valör. Jag såg för min inre syn hur det är att apparatdyka i Norra just nu. Kaoset som uppstår då fridykarna åker jojo mellan yta och djup samtidigt som Instagramdykarna störtar ner i arselbombskaskader. Inget lugn eller värdighet. Det blir som att dyka under en sjöfågelkoloni!

-”Tjenare Bjarne”! hojtar Per-Anders. – Ska du med till Röda havet i november? PA är 100% dykare och 99% affärsman. Han har radar för vad som snurrar i ens tankevärld och dykdrömmar. Innan vi skiljdes åt hade jag med fri vilja och på eget initiativ bestämt att boka och följa med på resan.

Nu hade det blivit hög tid för nästa dyk. CMAS-kursen planerade finaldyket. Jeanette och Hans skulle befrias från parlinan och de fick planera dyket mera självständigt. Alexander skulle ligga med i bakgrunden och övervaka. Jag kände igen pedagogiken. Att börja lära sig att ta eget ansvar och att inte bara ”åka med”. Att hålla ihop och kommunicera. Va fan, han preppar för CMAS** tänkte jag i mitt stilla sinne, men sa inget.

Monika och jag snackade ihop oss. Vi börjar med ett dyk mot iskalla nattsvarta 20 meter och sedan findyker vi i ljummet ljust vatten utmed platåerna på västra och östra sidorna. Så blev det. Allt fungerade. Det blev ett av de bästa dyken i min korta karriär.
Efteråt var det plock och packning som vanligt ute vid parkeringen. Jeanette och Hans verkade nöjda med examensdagen. Alexander stämplade, skrev på, fotograferade och gratulerade. Två nya dykare i klubben. Två nya krafter och klubbkompisar. Det är vi som ska vara gladast. Välkomna!