Namn: Lösen:

Dyk nr: 79, Storacksen Rättvik


DYKARE :
PARKAMRAT :
Thomas Axelsson, Peter Johannesson, Isac Johansson  
DATUM :
2024-07-09
MAXDJUP :
6 meter
DYKTID :
55 minuter
VATTENTEMP :
18 grader
SIKT :
5 meter
VISAD :
41 ggr

Peter ringde upp åttonde juli. Han hade fått för sig att jag inte kollar aviseringarna på Facebook tvångsmässigt varje dag. Han släppte nyheten att det blir dykning i Storacksen i Rättvik nionde juli, allt enligt inbjudan på Facebook. Jag lovade att sova på saken och lämna besked imorgon bitti. Egentligen var jag oinskränkt intresserad, men hustrun behövde förberedas lite varsamt. Jag satte dykelektroniken på laddning och förhandlade sedan framgångsrikt med älsklingen under kvällen. – ”Du har ju själv varit och snorklat i Storacksen. Minns du? Klart vatten, massor med musslor och fisk. Det är sannolikt Dalarnas bästa dykplats”. Hon mindes och tyckte att jag var värd en dykdag med kort varsel. Det är kärlek det!!

Upp som en tupp i ottan. Meddelande till Peter att jag kommer. Kontroller och packning av alla grejer. Puss och kram till bästa hustrun. Det här ska bli kul! Åkte egen bil till Rättvik som redan nu kryllade av gamla amerikanare, och mestadels lika gamla bilägare som övade cruising 2 veckor innan Classic car week ens startar.
Nere vid stranden på Storacksen var det redan fullt på parkeringen. Det var Magda Laurell och hennes dykarkollegor från Leksand som var mer morgonpigga än vi. Vädret var en fullträff. En sällsynt solig mellandag under sommarens rådande regnperiod. Klubbkompisarna anlände med stort flyttsläp och vi kom igång utan problem efter att Thomas gjort en mirakelparkering på första försöket med backning rakt in i skogen.

Jag gick i par med Thomas. Vi resonerade att det får bli östra strandkanten till att börja med. Vi cruisade långsamt och njöt av bra sikt och strålande solljus över den frodiga bottenvegetationen. Massor med abborre och mört. Musslor överallt. Nu är det safari på riktigt! Jag såg sammanlagt två stadiga gäddor samt en mindre modell som alla stod blickstilla och väntade på att någon lämplig lunch skulle passera. Snacka om avvägning och trim! Thomas såg 6 stycken gäddor. Det är sånt som får mig att vilja beställa tid hos Spectsavers. Vi tog en provtur ner mot djupare partier men där försvann växter och djur vid en skarp gräns. Istället vidtog kyla, slambotten, sjunktimmer och dålig sikt. Kanske var det ett språngskikt som grumlade? Vi forskade inte mer i den saken utan steg tillbaka upp mot 3-4 meter igen och gled sakta söderut mot en lockande matsäck. Sammantaget ett mycket bra dyk!