Namn: Lösen:

Dyk nr: 179, Abborrkroken - Helitroxkurs


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2002-11-20
MAXDJUP :
50,3 meter
DYKTID :
64 minuter

Blötsnö i luften och moddiga vägar. Lyckades ta oss nästan till djuröbron men där blev vi stående 45 minuter medans räddningstjänsten tog hand om en av dagens alla olyckor.
Dagens mål var att dyka djupt för att få känna på heliumets effekter, tyvärr börjar alla båtar bli upplockade så i brist på häfftiga vrak så fick det bli hederliga abborrkroken.
Hade spanat in andras loggar samt några inlägg på forumet som beskrev denna plats och den fiskare som tydligen alltid kom fram och pratade. Mycket riktigt, 10 minuter efter vår ankomst stod där en pratglad fiskargubbe och höll låda om allt från väder och vind till nät och burar.
Till slut kom vi ialla fall i vattnet, jag tog täten och simmade rakt ut från bryggorna för att komma på djupare vatten, efter 5 minuter rakt ut och djupet endast blivit 28m så insåg vi att vi måste vara fel, bergström vände dyket och vi gick tillbaka in mot stranden.
Detta "dyk" varade 12 minuter och är inbakat i den totala tiden för denna logg.

Ner igen, denna gång längre från bryggorna. Mitt öra gillar inte upprepade nedstigningar så jag hade problem med tryckutjämningen, det släppte efter ett tag.
Simmade utåt lite snett åt höger, passerade en simpa som satt insnärjd i ett gammalt nät, tvekade en kort sekund om jag skulle avvara dyrbar bottentid och hjälpa stackarn loss eller lämna den åt sitt öde. Tyvärr var jag allt för inställd på dykplaneringen så jag lämnade stackarn åt högre makters beslut.

Vi stötte på den gamla kabeln, följde den till klippväggen som stupade tvärt ner. Tittade kort på datorn, 43 meter, fortsatte ner till planerade 50 meter. Mycket märklig känsla att vara så djupt men ändå helt klar i knoppen, kändes overkligt.

Vi gjorde en kort simmtur nere i mörkret men jag förbrukade ganska snabbt min tredjedel gas och vi hade nu ett hyffsat långt deco att se fram emot i det fyragradiga vattnet.

Väl tillbaka vid en av bojarna hittade jag ett ben som i mina ögon såg ut som ett lårben från en homosapien. Fiskargubben, som åter igen dök upp, hävdade att det hade försvunnit ett par gubbar lite då och då som aldrig hittats ;-)

Deco: 24/1 21/3(gasbyte) 18/1 15/2 12/2 9/3 6/16

2x12 : 21/35, 210 -> 100 bar
7 L Deco EAN50, 150 -> 90 bar
1,5 L Argon, 150 -> ~60 bar