Namn: Lösen:

Dyk nr: 43, Gullmaren, Jordfall


DYKARE :
PARKAMRAT :
Christer, dykledare: Carola & Jonas  
DATUM :
2002-11-30
MAXDJUP :
30 meter
DYKTID :
43 minuter

Överraskningsutfärd med CDK i snöfall och -1 grad :-(

Det händer ju att man ifrågasätter vad man håller på med. När jag stod i långärmad T-shirt och långkalsonger och krängde på mig min NYA torrdräkt gick väl tankarna lite åt det hållet...hutter... Nåja, det blåste i alla fall inte.

Ja, vi var ju inte så välrepresenterade ifrån CDK förstås. Endast Christer och jag var tillräckligt tappra och passade på att följa med en CMAS***-ig kurs för att vara övningsobjekt. Dykledningen var eminent!

Vi beslutade oss för att simma ut en bit för att komma till den vackra väggen. Gissa om jag kollade att jag hade tillräckligt med vikt INNAN vi simmade ut... Med spänd förväntan hoppade jag i vattnet - skulle dräkten läcka? JAAA, det gjorde den...för jag hade glömt att fästa dräktslangen... Mysigt när det strilade in fyragradigt vatten på magen! Det behövdes dock bara en liten simtur så hade jag fått upp värmen rejält förutom i läpparna som snabbt domnade av. Dräkten var suverän, men ärmmuddarna satt på tok för hårt. Detta ledde i slutet av dyket till att jag var stelfrusen om händerna och hade svårt att manövrera den tröga västinflatorn. Eller som Christer uttryckte det: att jag simmade som en sinuskurva bredvid honom. Hrmf. Det blev inte heller lättare av att batteriet i dykdatorn gav upp, så jag hade ingen koll på vare sig djup eller tid. Fick istället teckna åt Christer med jämna mellanrum och kolla läget.

Nedstigningen gick bra. Tryckutjämningen fungerade perfekt och avvägningen kändes bra. Vi kom ganska snabbt till väggen som går ned en bra bit, vi stannade dock på 30 m och följde formationen. Bra sikt - ca 15 m och bara lite ljusbehov för att se färger när vi var som djupast. Det var alltså inte särskilt mörkt. Inte som Niemendyket! På ca 25 m mötte vi några dykare med lampa som var på väg upp ifrån ett djupdyk på 40 m. Det är så häftigt när man möter dykare med lampa, det blir en sorts mystiskt spänningsstämning à là James Bond. (så var jag där igen *ler*) . På lerbottnen hittade jag ett märkligt djur. En "gråsugga" lika stor som handen! Visade sig vara en guldmus, eftersom den skimrar när man lyser på den. Det fanns inte så mycket "vanliga" sjöstjärnor den här gången. Inte som uppdykshelgen för CMAS* när det fullkomligt kryllade av dem. Vi såg några ishavssjöstjärnor, ormsjöstjärna och hårsjöstjärna. Sistnämnda har jag sett flera gånger, men inte lyckats få något namn på. En del av väggen var helt översållad med en miniatyrskog av havsnejlikor. En annan del tätt, tätt beströdd med bägarkorall (kungen av Danmark-karameller). Första gången jag sett tentaklerna på dem, så nu kan jag koppla ihop bilden i marinbiologiboken med verkligheten. Vidare lite småfisk, men ingen hummer! Botten var som vanligt ett myller av eremitkräftor och en liten formation av "snabbmakaroner" såg vi också. Vi hittade tomma sjöborreskal, vilka dock tyvärr gick sönder på vägen tillbaka. I ett var det en liten fisk som gömt sig, och den stannade kvar trots att jag plockade på mig skalet. Det vackraste vi såg var en stor, långtaggig sjöborre. Likadan som de vi såg i Grebbestad, men inte riktigt lika stor.

På tillbakavägen var det motströms och som på beställning började jag få lite ont i korsryggen av viktbältet. Nu märkte jag att fingrarna domnat av när jag skulle manövrera inflatorn och sinuskurvesyndromet infall sig. Lånade luft av Christer, som bara hade sitt "lilla" paket med sig. Vi stack upp våra huvuden ur vattnet bredvid bryggan, så det var perfekt navigering. De som känner mig kan ju då raskt lista ut vem av oss som navigerade...

Eftersom Christer och jag hade gourmettema på vår utfärd hade vi med oss 3-rätters fika. Avokado med räksallad, vörtbröd med rödbetssallad och hemlagade köttbullar, kaka med te och kaffe. Kakan räckte även till de andra och VISSA var dessutom snabba på att norpa köttbullar *ler*.

En kanonutfärd med andra ord!

Väder: -1 grad i luften, ingen blåst, ingen sol men inte heller mulet, lätt snöfall och några centimeter snö på marken
Luft: 2.040+600=2.640 l (61)
Det kan ha pöst ur luft när jag tog av västen, jag tror jag kom åt dumpventilen.
Vikt: 14 kg (Diddes viktbälte) + 2 kg extravikt