Namn: Lösen:

Dyk nr: 183, Sala - "Badbrottet"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2002-12-08
MAXDJUP :
23,8 meter
DYKTID :
35 minuter
VATTENTEMP :
4 grader

Då var det äntligen dags att dyka i Sala! Jag hämtade upp Andreas som för ovanlighetens skull inte öppnade dörren med yrvaken blick samt endast iförd kalsonger. Han hade dessutom med sig den största matsäck vi någonsin haft... en flaska vatten. Jag tror det är bra för honom att han skaffat tjej.

Hos Tarald hämtade vi upp flaskorna och var på väg strax efter kl. 10. Tyvärr styrde mitt lokalsinne oss halvvägs till Norrtälje innan Andreas försynt frågade om vi inte skulle till Sala.

Efter sedvanlig McDonaldsfrukost kom vi så äntligen till Sala. Vi irrade runt i en halvtimme och tredje gången vi ringde till Jan-Olov från Sala Dyk så erbjöd han sig att möta oss vid stationen i stället ;-)
Väl framme vid brottet (som vi nästan passerat två gånger) skrev vi på dyktillstånd och fick en snabb guidning. På plats fanns även tre killar från Gasgruppen.

Vi bytte om och efter en tung promenad var det bara konststycket att ta sig ner för de ishala klipporna kvar. Jag tog mig ner med livet i behåll men bakom mig hör jag en smäll! När jag tittar runt ligger 100 kilo Andreas med ytterligare 60 kilo utrustning på rygg och ser förvånad ut.
Inga vitala skador så vi fortsätter.

I brottet låg ett två centimeter tjockt islager. Det gick att ta sig igenom med lite våld men vi beslutade ändå att lägga lina från vaken. Vi gick ner, körde en bubblecheck och jag fäste linan. Lyckades få linan utanför hålet i linrullen, körde på ändå och insåg att det här skulle bli jobbigt att linda in så jag drog fast rullen i väggen och fortsatte med Andreas rulle i stället.

Planen var att gå ner mot botten som enligt uppgift skulle ligga på runt 50 meter. Jan-Olof sa att det fanns en del träd och det hade han helt rätt i. Inte bara några träd utan en hel jävla granskog tornade upp sig på 20 meters djup. Under grantopparna var sikten lika med noll och efter ett par meter som skogsarbetare struntade vi i denna något underliga miljö och gick uppåt igen.

Vi hittade vad vi trodde var en tunnel, jag gick in men konstaterade ganska snabbt att detta var "kontoret". Simmade ut igen och fortsatte efter den vänstra kanten, här träffade vi på gången in till det andra brottet, simmade igenom men det fanns inte så mycket upphetsande på andra sidan så vi vände.

Väl tillbaka i första brottet så gjorde vi ett försök att hitta en annan gång som enligt uppgift skulle ligga där. Grantopparna och den dåliga sikten gjorde inte detta helt enkelt, speciellt inte att dra lina. Vi övergav denna idé och avbröt dyket.

Temp,
Luft: -5
Vatten: 4

2x12 : 21/35, 180 -> 100 bar
7 L Deco EAN50, 190 -> 180 bar
1,5 L Argon, 100 -> ~60 bar