Namn: Lösen:

Dyk nr: 199, Vagnhärad, djupa brottet, tunneln


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2003-03-01
MAXDJUP :
43,6 meter
DYKTID :
67 minuter
VATTENTEMP :
1 grader

Under veckan hade planer diskuterats, gaser fyllts och bankkonton tömts, nycklar hämtats och ytorganisation värvats. Nu var det äntligen dags för den planerade filmningen av tunneln i vagnhärad.

På plats gick vi igenom planen i detalj. Wallner leder dyket, jag ligger tvåa och filmar. Vid vändning tar Fille över och leder decot. Bottentiden är planerad till 30 minuter. Max penetrationstid 9 minuter inåt.
För att korta ner decot riggade vi en "decostation" med syrgas på 6 meter.

Vi riggar mig och kameran. Gör en kort nedstigning för att se att allt är okej. Den ena HIDen startar inte så jag gick upp och fick hjälp med att få igång den. Efter det så funkade allt som det skulle och vi börjar nedstigningen.
På 20 meter är det riktigt mörkt, jag följer Andreas med linan ner i mörkret. När vi når botten inser vi att vi missat tunneln. Fan... värdefull tid börjar rinna iväg. Vi hittar dock ganska snabbt träställningen som är vårt mål. Andreas gör fast linan och vi hänger av oss decogasen.

Från träställningen dras lina fram till ingången. Där byter Andreas till rulle nummer två för att vi ska kunna göra en exakt mätning. Vi beger oss sedan in i gången.

Till en början ser sikten okej ut, men den minskar gradvis. Till slut är den obefintlig. Trots två stycken 18w hiddar ser jag inte många centimeter. Vi tar oss in i det stora rummet, ca 80 meter in. Här tar Andreas det enda rätta beslutet att vända dyket.

Med ett fast grepp runt linan jobbar vi oss utåt i gröten. Och till slut närmar vi oss utgången. Som planerat lägger sig Fille åt sidan och släpper förbi mig. Jag filmar sedan när de kommer ut ur gången.

Vid träställningen återförenas vi med vår första decogas. Och vi påbörjar uppstigningen. Har lite problem med att det kommer in vatten i masken, Fille håller kameran medans jag fixar till det. Vi gör vårt första stopp på 24m, på 21 meter byter vi till 50%.
Väl uppe vid decostationen byter vi till syrgas. Fille har småproblem med förstasteget på flaskan, det löser sig dock ganska snabbt.

När Andreas byter till O2 börjar bottengasen av någon anledning att friflöda, hjälper till att stänga ner hans sekundära regg.

Efter detta löper resten av decot fint.
Vi lägger på lite extra tid eftersom ingen fryser speciellt mycket. Samantaget så blev det inte mycket film tyvärr, men ändå ett okej dyk.

Efter dyket samlades nästan hela gänget på lokala pizzerian och käkade pizza samtidigt som vi kollade på filmen. Jävligt IT.

Is: ca 1,5 dm.

Vattentemp:
Ytan: 0
Botten: 3-4

2x12 : 24/35, 185 -> 50 bar
7 L Deco EAN50, 190 -> 70 bar
7 L Deco SYRGAS, 100 -> 50 bar
1,5 L Argon, 180 -> ~100 bar
( Gaskostnad: ~920:- )