Namn: Lösen:

Dyk nr: 200, Vagnhärad - "Järnvägstunneln"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2003-03-03
MAXDJUP :
19,6 meter
DYKTID :
43 minuter
VATTENTEMP :
1 grader

Efter att ha pratat med Fille om denna "nyupptäckta" tunnel och hört hur lyrisk han var så var vi inte sena med att tanka ny gas och bege oss dit.
Vi stannade till en sväng på dykmässan och knallade runt och snackade lite skit, tyvärr inga nyheter utan som vanligt loppmarknad. Vi fick ialla fall höra hur nån sprängde nått i luften samt att jag fick spöa Wallner med radiostyrd segelbåt... eller om det var tvärt om.

Väl på plats lokaliserade vi det tidigare hålet i isen, bytte om och hoppade ner. Via en tunnel simmade vi ut i dagbrottet, kanonsikt! Fille lokaliserade ingången som hade en riktigt härlig cave-känsla över sig. Avsmalnande och sen med en vägg med en dörr. Strax innanför dörren gjorde Fille fast linrullen och vi följde linan som las igår fram till att den säkrats. Därefter skarvade vi på med Filles spole.
Efter ett tag skarvade vi på med ytterligare en spole. Gången var extremt lättsiltad och i taket ligger kablar man får vara uppmärksam på. Sikten varierade från 3 meter ner till 0.
Efter höger vägg går en ränna nästan hela vägen där lina nu är dragen om ingen tar bort den.

Efter 18 minuter under is och berg kom vi så upp till ytan... mitt inne i berget! Mycket angenäm upplevelse! Vi placerade ut en gästlista och en penna för framtida besökare samt en liten present :-)

Tunneln fortsätter uppåt och har en gång i tiden kommit ut i det fria. Nu är den igentäckt med sten och sand. På vänster sida fanns ytterligare en passage, ordentligt förseglad med trall. I gången ligger räls dragen, därav namnet "järnvägstunneln" i väntan på något bättre :-)

Vi tillbringade nio minuter i rummet. För säkerhets skull andades vi inte luften där inne.

Dags att bege sig tillbaka. Vårt knästående i vattenbrynet hade siltat upp rejält och sikten var noll. Med linan innanför ett stadigt okejtecken och med touchsignaler tog vi oss ner igen. Efter 20 meter klarnade det upp. Fille lämnade kvar sin spole så om någon ärlig person skarvar på linan återlämna den till honom.

Is, 2-3dm.

Temp,
Luft: -2
Vatten: 0 (5-6 grader inne i berget.)

2x12 : EAN 22 , 200 -> 100 bar
1,5L : Argon , 100 -> 75 bar