Namn: Lösen:

Dyk nr: 21, Torö, MARGARETA af VÄDDÖ


DYKARE :
PARKAMRAT :
Martin  
DATUM :
2001-12-14
MAXDJUP :
11,9 meter
DYKTID :
24 minuter

Samling på Erstagatan 08.30. Från början var vi 9 pers anmälda. Till sist var det 4 (!) kvar. Tur i oturen skulle det visa sig.

Skepparen hade blivit sjuk så vi skulle få åka en annan båt med folk från Scandinavian Scuba Divers. Dock kunnde de inte ta med hur mycket folk som helst så 4 från Oceanic var perfekt.

Två bilar satte av mot Torö (7 mil söder om Stockholm) och efter en ganska skön resa var vi framme vid Ankarudden där båten låg.

Ursprungligen skulle dyken ske på NICKE och GÖTE men vindförhållanden gjorde detta till en dålig idé. Istället åkte vi till MARGARETA och sedan till SNAPP som båda ligger "kustnära". Totalt var vi 8 dykare (4 från varje dykcenter). Båten tillhörde Nynäshamns Dykcenter och skepparen hette Anders.

Väl framme på MARGARETA berättade Anders hitorien om MARGARETAs sista resa. (Se info nedan).

Min parkamrat Martin hade problem att gå ned pga för lite bly. Men med lite konsentration och lite draghjälp från linan kom vi ned.

Jag hade valt att lämna handskarna kvar ombord. DUMT! Det blev snabbt 7 grader och fingrarna blev inte så lite kalla. Det var dock inte värre än att jag kunnde fortsätta dyket. De andra dykarna drog upp bottensediment så sikten var knappt 1 meter över vraket. Om man simmade jämte vraket så klarnade det upp och man såg ca 3 meter.

Fören var ihop och man tittade på en massa plankor! Efter tre varv över henne kännde jag mig mätt på detta vrak och frågade Martin om vi skulle gå upp. Han delade min uppfattning, och upp gick vi.

Var övertygad om att vi var först upp. Fel av mig. Vi var inte dom enda som var mätta på MAGGAN. Det skulle visa sig att samtliga par kom upp inom 10 minuter.

Okej dyk, men ingen höjdare.

MARGARETA af VÄDDÖ:
Position: N Brännskär O17°52'70/N58°49'32
Dykdjup: 11-14 m

Beskrivning: Briss i trä, är ganska skrovhelt, förliste 1898 den 15 dec.

Hon ligger med fören upp mot berget och aktern rakt ut. Längd ca 30 m. Hon drev på grund under en snöstorm och sjönk. Lasten vid förlisningen bestod av barlast. Hemmahamn Väddö.

Här kan det ibland vara ganska dålig sikt.