Namn: Lösen:

Dyk nr: 225, Sandhamn - "Fringilla"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2003-05-03
MAXDJUP :
41,8 meter
DYKTID :
47 minuter
VATTENTEMP :
2 grader

Dags att återse kära gammla Fringilla!

Efter mycket stök, bök och elände lyckades vi ankra fast i vraket i dimman. Som sedvanligt den sista tiden regnade det och var snorkallt, som en extra bonus drog jag sönder min torrhandske.
Jag fick låna en trefingers våthandske (tack och bock).

Jag och Wallner hoppade ner som första dykpar. Vår plan var att utforska bygget. Väl nere i aktern hängde vi av oss decogas och jag fäste linan strax bredvid nedstigningslinan.
Efter en viss orienteringsförvirring var vi så äntligen på väg ner för trappan. Korridoren bröt direkt vänster och vi smög så försiktigt vi kunde igenom medans vi tittade in i rummen på sidorna. Där inne fanns en hel del bråte, bord mm. I en av dörrarna såg man skorstenen som fortsatte ner i maskinrummet.
Efter korridoren en 90graders vänstersväng och en kort korridor in i mässen, ett lite större rum där man åtminstonde kunde vända sig. I mitten av rummet stod ett bord och i ena änden fortsatte gången tillbaka mot trappan. Vi gick in i denna gång och simmade genom ytterligare en korridor som vi trodde skulle leda tillbaka till trappan, detta hadde vi även fått uppgift om från andra.
När jag kom fram till slutet av korridoren finns där bara ett ca 20-30 cm stort hål rakt fram, till vänster är en dörröppning men den är blockerad av en dörr som rasat. Shit, nu fanns det bara en sak att göra... backa.
Jag böjer mig framåt och signalerar, mellan mina egna ben, vändning till Andreas och vi börjar sakta ta oss ur korridoren baklänges.
Silten var fruktansvärd, på golvet ligger ett decimetertockt lager, från taket regnade det ner från utandningsgasen och hur försiktig man än var så var det helt omöjligt att inte sabba sikten. På ett par sekunder är den helt borta och jag ser knappt min 18w hid framför mig. Tar ett djupt andetag, ett stadigt tag i linrullen och vevar mig sakta baklänges i den smala korridoren.
Väl åter i mässen kunde vi äntligen vända oss om och simma framåt igen, dock helt utan sikt. Vevade mig sakta ut mot friheten med Andreas framför. Mitt i korridoren står nån sorts bråte som man fick klämma sig igenom.
Till slut känner jag trappan framför mig och strax är vi ute. Svettig upplevelse men mycket nyttig, kändes bra att man lyckades behålla lugnet.

Efter besöket inne i Fringilla simmar vi tillbaka till aktern och kollar in namnet som vi tidigare missat. Tittar runt lite på däck sedan var våra 20 minuters planerade bottentid över och vi återvänder till vår decogas och linan upp.

Temp,
Luft: 5
Vatten: 2

2x12 : 25/25, 210 -> 70 bar
7 L Deco EAN50, 190 -> 70 bar
1,5 L Argon, 120 -> ~60 bar

Deco: 21/3 - 9/1 - 6/10