Namn: Lösen:

Dyk nr: 251, Åland - "Balder"


DYKARE :
PARKAMRAT :
DATUM :
2003-07-05
MAXDJUP :
60,3 meter
DYKTID :
78 minuter

Efter att ha packat en halv gasfabrik på släpvagn och fått en fin kvällstur med Ålandsfärjan så var man äntligen tillbaka och installerad på oxygenes dykcenter. Trots den sena timmen kunde vi inte låta bli att titta på en vrakfilm samt ta ett litet smakprov av Taralds taxfreewhiskey.

På morgonkvisten packade vi båten och begav oss sedan iväg för att inhandla frukost. Så småningom tuffade vi så sakta ut med båten på ett spegelblankt hav.

Jag och Lars hoppade i som andra dykpar efter två trevliga sundsvallsbor. De första metrarna skvallrade inte direkt om god sikt men snart lättade det upp, när vi landade på vraket var den mellan 15 och 20 meter!
Vi kom ner på babordsidan och simmade akterut. Passerade ett glasprisma som jag tyckte såg ut som ett förvuxet askfat. Vraket känns kanska intakt med undantag för en del bråte på däck. Vi simmade runt aktern där akterspegeln fallit av och man ser rakt in i hytterna. Massor av detaljer! Två flaskor ligger fast i sedimentet varav en har etiketten kvar, ville inte röra den så jag kan inte uttala mig om innehållet.
Genom hela fartyget löper en enorm stock som styr rodret... vet inte vad den heter på båtspråk men den var riktigt mäktig.
Vi sjönk ner något och tittade på rodret innan vi åter tog oss uppåt på däck.

När vi kommer upp från aktersidan tornar ratten upp sig! Jag ligger och tittar en stund medans Lars lyser på den åvanifrån... nu skulle jag haft en kamera. Strax bredvid står nakterhuset, tyvärr utan sin kompass.

Vi simmar vidare, passerar skylighten. Fortsätter över däck och når tillslut fören. Det finns ingen galeonsfigur på vraket men det finns inristade blad där den vita färgen fortfarande sitter kvar.

Vi tar en kort tur över däcket, jag byter från min stageflaska till bottenpaketet. Klockan tickar på snabbt och strax är våra 20 minuters bottentid över. Vi beger oss sakta uppåt och under dekot fick man möjlighet att samla alla intryck. Jag tror nog att detta är det bästa vrak jag dykt någonsin... hoppas att alla klåfingriga jävlar kan hålla fingrarna i styr så att fler får uppleva det jag gjorde denna dag för det här är ett vrak i värdsklass!

2x12 : 18/45, 220 -> 80bar
80cf stage : 18/45, 210 -> 20bar
7L : Oxygen
1,5L : Argon